Vandenbroucke: "Gezondheidskloof verminderen is een gevecht, elke dag opnieuw"

De gezondheidskloof verminderen en de best mogelijke gezondheidszorg voorzien voor iedereen is een gevecht, elke dag opnieuw. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in een reactie op een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, waaruit blijkt dat de impact van de kosten voor de gezondheidszorg in ons land zwaarder wegen op kwetsbare gezinnen dan in andere West-Europese landen.

Het rapport concludeert onder meer dat in 2020 5,2 procent van de Belgische huishoudens zich geen basisbehoeften kon veroorloven door hun medische kosten. Van de veertien West-Europese landen deden enkel Italië, Portugal en Griekenland het slechter. Bovendien blijkt ook dat vooral de armste gezinnen in ons land zorg uitstellen vanwege financiële redenen. "Er is een grote gezondheidsongelijkheid tussen de sociaal zwakste groep en de rest van de bevolking; de gezondheidskloof in de bevolking groeit geleidelijk naarmate mensen verder verwijderd zijn van de sociale topgroep", bevestigt de minister. Hij stelt ook dat de vaststellingen voor 2020 en 2021 ook beïnvloed zijn door de coronacrisis, die onder meer geleid heeft tot uitstel van zorg. 

"Maximumfactuur is verbeterd"

Vandenbroucke wijst erop dat de regering sinds haar aantreden in het najaar van 2020 in actie is geschoten om de gezondheidszorg toegankelijker te maken voor iedereen, al is het werk nog niet af. Zo werden onder meer maatregelen genomen om de maximumfactuur te verbeteren en is het voor alle zorgverleners mogelijk om voor alle prestaties die ze leveren het derde-betalersprincipe toe te passen, zodat mensen de factuur zelf niet moeten voorschieten. Vorig jaar werd bovendien fors geïnvesteerd in mond- en tandzorg en dit jaar gebeurt een budgettaire inhaalbeweging voor de kinesitherapie. Meer in het algemeen is het aanmoedigen van conventionering en het indijken van supplementen een belangrijk actiepunt, klinkt het nog.

"Huisartsgeneeskunde wordt hervormd"

Een bijkomend probleem is echter dat sociaal sterkere mensen gemakkelijker de weg naar de zorg vinden. "Daarom moeten we niet alleen investeren in de zorg maar ze ook durven hervormen", aldus Vandenbroucke. Zo is psychologische hulp goedkoper geworden, maar de netwerken geestelijke gezondheidszorg moeten ook extra aandacht besteden in hun aanbod voor kwetsbare groepen en daar ook de nodige prioriteit aan geven.

"De komende maanden lanceren we nog belangrijke hervormingen, onder andere in de huisartsgeneeskunde, om de best mogelijke zorg voor iedereen beschikbaar te stellen", aldus de minister nog.

Open VLD-Kamerleden Maggie De Block en Robby De Caluwé noemen het "bijzonder problematisch en onaanvaardbaar dat een niet geringe groep mensen in ons land een doktersbezoek moet uitstellen omwille van het persoonlijk aandeel dat betaald moet worden". De liberale parlementsleden vragen zich af of de voorkeurregeling, die recht geeft op een betere terugbetaling van geneesmiddelen en verzorging en vandaag op zowat 2 miljoen Belgen van toepassing is, niet beter meer gericht kan worden op de meest kwetsbaren.

> Remgelden en supplementen nog steeds probleem voor armste gezinnen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.