Vandenbroucke: “UZ heeft voorbeeldrol conventietarieven"

“Een universitair ziekenhuis dient een voorbeeldrol te vervullen zowel qua cultuur van behandeling van patiënten als inzake het omgaan met de financiële zorg en de financiële draagkracht van de patiënt.” Dat zei minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamercommissie Volksgezondheid.
Aanleiding was een vraag van CD&V-kamerlid Nawal Farih over de conventiestatus van artsen in het UZ Brussel en de ereloonsupplementen die er worden gevraagd. “Bij bepaalde specialismen is er sprake van een ware deconventioneringsgolf in het UZ Brussel”, zegt het christendemocratische kamerlid. “Sinds februari is het aantal niet-geconventioneerde artsen op bepaalde diensten dermate gestegen dat er amper of geen geconventioneerde artsen meer werken. Hoewel elke patiënt recht heeft op betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg, is de patiënt de dupe.”

Minister Vandenbroucke nuanceert meteen de uitspraak van Nawal Farih door te stellen dat de globale conventiegraad in het UZ Brussel 79,54% bedraagt. “Dat is op zichzelf wel een bevredigend cijfer. Er zijn echter disciplines waar de conventionering ondermaats is: cardiologie (51%), dermatologie (36%), gynaecologie (38%), oftalmologie (50%), plastische chirurgie (20%), stomatologie (33%) en urologie (20%). In het UZ Brussel, maar ook elders, is dat toch een bijzonder aandachtspunt. Wat mij betreft, is het een belangrijk actiepunt.”

Supplementen

Ook wat de ereloonsupplementen betreft, geeft de minister een genuanceerd antwoord en maakt hij het parlementslid meteen duidelijk dat het aanrekenen van ereloonsupplementen niet afhangt van de conventiestatus van de arts, maar wel van de kamerkeuze. Dat neemt niet weg dat er volgens Vandenbroucke werk aan de winkel is om de patiënt meer garanties te geven. 

“Daarom werkten we wetgeving uit die de elektronische facturatie koppelt aan de verplichting om ereloonsupplementen en niet-vergoedbare bedragen ook aan de ziekenfondsen mee te delen.” De uitrol hiervan is volop aan de gang met als doel tegen 2025 of 2026 een volledig sluitende controle te hebben op wat de realiteit is van de ereloonsupplementen. Principieel werd ook beslist dat er geen ereloonsupplementen mogen worden aangerekend aan patiënten met een verhoogde tegemoetkoming in de ambulante sector. De wetgeving hierover moet nog wel worden omgezet in een Koninklijk Besluit. Dat moet er komen in de loop van 2024. 

“Maar ik wil graag dat het overleg met de artsen hierover nu al wordt opgestart.” Vandenbroucke werkt voorts aan een maatregel waardoor een patiënt in elk ziekenhuis een NMR- of CT-scan kan laten nemen volgens het conventietarief. 

Maximum

Vandenbroucke bevestigt verder dat het maximum van de ereloonsupplementen in het UZ Brussel 175% bedraagt. Ook hier dient een nuance aangebracht te worden. Op de diensten plastische heelkunde, MKA en oogheelkunde wordt een ereloonsupplement van 300% aan de patiënt voorgelegd. De minister benadrukt dat het ziekenhuis, in casu een UZ, hier zelf een verantwoordelijkheid draagt. 

“Een UZ dient een voorbeeldrol te vervullen zowel qua cultuur van behandeling van patiënten als inzake het omgaan met de financiële zorg en de financiële draagkracht van de patiënt. Een dergelijk ziekenhuis dient zijn voorbeeldrol als ziekenhuis op te nemen via het aanbieden van voldoende zorg tegen conventietarieven. Daar ligt een verantwoordelijkheid bij het UZ Brussel zelf.”

Nawal Farih volgt de minister in zijn redenering, maar voegt daar nog een denkspoor aan toe. “Kunnen we als overheid geen verdeelsleutel opleggen waarbij we garanderen dat er op bepaalde afdelingen altijd geconventioneerde artsen aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat er voor iedere patiënt betaalbare zorg is? Naast kwaliteit en nabijheid is die betaalbaarheid namelijk essentieel. Ze is dat nog meer geworden tijdens de laatste jaren, waarin heel wat mensen door financiële moeilijkheden zorg hebben uitgesteld. We moeten misschien duidelijke regels invoeren waardoor iedere patiënt op zijn minst een keuze kan maken die bij zijn portefeuille past.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Katrien Vanden Broecke

    05 mei 2023

    Om het met de woorden van vooruit zelf te zeggen: mogen er dan ook geen ereloonsupplementen in de ambulante sector worden aangerekend aan de 'hele rijke zelfstandigen' die zichzelf een minimum loon uitkeren en daardoor een verhoogde tegemoetkoming trekken van de sociale zekerheid?
    Akkoord dat de zwakken in de samenleving beschermd moeten worden, maar nu komt de rekening (supplementen) terug bij de middenklasse die correcte belastingaangifte doet en niet in het zwart kan werken...