VAV mikt op communautarisering gezondheidszorg in 2024

Het Vlaams Artsenverbond (VAV) kent een rijke traditie in het organiseren van academische zittingen, congressen, colloquia en symposia, die naar eigen zeggen "langzaam maar zeker de weg banen naar een eigen Vlaamse gezondheidszorg en een eigen Vlaams gezondheidsbeleid." Op 14 oktober is het weer zover met het wetenschappelijk symposium "Communautarisering van de gezondheidszorg in 2024!" in het Brusselse auditorium van de KBC. 

Blikvanger wordt ongetwijfeld de voordracht 'Naar een toekomstbestendige organisatie van gezondheidszorg' van 
Karine Moykens, secretaris-generaal Departement Zorg. Moykens, die onlangs dr. Dirk Dewolf opvolgde als Vlaams topambtenaar, begeleidde mee de fusie van het Agentschap Zorg en Gezondheid en het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin die uitmondde in een nieuwe overheidsdienst: het Departement Zorg.

Die fusie moet leiden tot een meer geïntegreerd beleid gezondheid en welzijn. Met een 800-tal medewerkers beheert het Departement Zorg een budget van bijna 7 miljard euro. Daarmee valt zeker wat te doen in de toekomst. Benieuwd welke accenten Moykens zal leggen.

Andere namen die al geregeld van zich lieten horen als het over de communautarisering van de gezondheidszorg gaat, zijn die van Prof. Em. Dr. Jan De Maeseneer en dr. Jonas Brouwers, voorzitter Vaso. Interessant wordt hier om te bekijken hoe met een verschil van meer dan één generatie, de eerste zijn blik richt op de toekomst met de presentatie 'Naar een de-centrale gezondheidszorg in een solidaire samenleving' terwijl de jongste van de twee net stilstaat bij de huidige gang van zaken onder de vlag: "Hoe de staatsstructuur de opleiding van artsen remt."

De eigen inbreng van de VAV-bestuursleden ontbreekt uiteraard evenmin. Zo maakt dr. Karel Vermeyen, voormalig waarnemend diensthoofd anesthesie UZ Antwerpen, een vergelijking Noord-Zuid in de performantie van de gezondheidszorg. Voormalig voorzitter dr. Geert Debruyne leidt dan weer als kers op de taart een debat tussen sprekers en deelnemers in goede banen.

Afronden doet vervolgens huidig VAV-voorzitter dr. Jan Van Meirhaeghe. Allen daarheen!

Meer info vindt u hier.
           

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.