"Verdeling vaccins (8.000 jumbojets) missie van de eeuw voor luchtvaartsector" (IATA)

Achtduizend jumbojets zijn er in theorie nodig om een coronavaccin wereldwijd te verdelen. Dat zegt de internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen (IATA). Een veilige verdeling van all dosissen wordt dan ook de "missie van de eeuw" voor de cargoluchtvaart. IATA roept alle betrokkenen op om de distributie nu al te plannen.

De organisatie berekende dat het equivalent van 8.000 Boeing 747-vrachtvliegtuigen nodig is om 7,8 miljard mensen op de wereld één dosis van het vaccin te bezorgen. "En zelfs als we ervan uitgaan dat de helft van de benodigde vaccins over land kan worden vervoerd, dan nog gaat het voor de cargoluchtvaart om de grootste uitdaging ooit", aldus IATA-topman Alexandre de Juniac.

De organisatie is in gesprek met onder meer luchtvaartmaatschappijen, vliegvelden, internationale gezondheidsorganisaties en farmaceuten voor het plannen voor een wereldwijde luchtbrug.

De luchtvaartsector, die door de terugval in personenverkeer hard is geraakt, probeert inkomstenverlies te compenseren door zich meer op de vrachtluchtvaart te richten.

Maar het transporteren van vaccins is niet hetzelfde als reguliere vrachtluchtvaart. Niet alle vrachtvliegtuigen hebben bijvoorbeeld de benodigde koelingscapaciteit. Sommige vaccins zullen zelfs bevroren vervoerd moeten worden. Glyn Hugues, hoofd van de vrachtafdeling van IATA, zegt dat er druk plannen worden gemaakt om ook die capaciteit op te schroeven naar het benodigde niveau.

Vooral transport naar regio's waar de vaccins niet kunnen worden geproduceerd zal van belang zijn, voegt Hugues toe. Zo wordt de bezorging van vaccins aan Afrikaanse landen naar verwachting een grote uitdaging.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.