Versterkt Sociaal Strafwetboek moet fraude doeltreffender bestrijden

De federale regering heeft het licht op groen gezet voor de aanpassing van het Sociaal Strafwetboek. De nieuwe versie moet ervoor zorgen dat fraude doeltreffender kan worden aangepakt.

Het Sociaal Strafwetboek bevat alle inbreuken en strafmaten voor wie fraudeert met het arbeidsrecht of de sociale zekerheid. Denk dan bijvoorbeeld aan illegale tewerkstelling, sociale dumping of pesterijen op het werk. Na 10 jaar in voege, was het tijd om het strafwetboek te evalueren, luidt het in een mededeling van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). 

De gemoderniseerde versie bevat voortaan vijf sanctieniveaus. Er komt dus een niveau bij, met gevangenisstraffen voor de zwaarste inbreuken. "Alle ernstige inbreuken op de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van de werknemers zullen kunnen worden bestraft met gevangenisstraf. Dit wordt ingezet als een laatste redmiddel, de doelstelling van de invoering van dit vijfde sanctieniveau", zegt minister Dermagne. Ook de administratieve of strafrechtelijke boetes van de lagere sanctieniveaus worden verhoogd. 

Een van de belangrijkste wijzigingen is dat de belofte om tegen betaling voor een persoon van buitenlandse afkomst werk te zoeken of een job aan te bieden voortaan ook zal bestraft worden met een gevangenisstraf. En ook in geval van daden van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag, is voortaan een gevangenisstraf mogelijk. Voor sociale dumping wordt het vijfde sanctieniveau ingevoerd.

"Met deze hervorming pakken we sociale fraude en sociale dumping doelgericht en efficiënt aan. Sociale dumping wordt voor het eerst wettelijk omschreven. Zo kunnen we opzettelijke uitbuiting van werknemers gerichter vervolgen en bestraffen", zegt minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Ook minister van Middenstand David Clarinval (MR) laat weten tevreden te zijn met de wijzigingen. "Ik ben blij met deze vooruitgang waardoor sociale fraude gerichter kan worden aangepakt. In een land waar belastingcontrole en belastingdruk hoog liggen, was het nodig de maatregelen met betrekking tot de fouten van zelfstandige belastingplichtigen te vermenselijken."

Daarnaast zal er een wetenschappelijk comité worden opgericht dat zal optreden als adviseur van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Het comité heeft als taak advies verlenen en aanbevelingen doen voor de bestrijding van sociale fraude of sociale dumping.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.