Vertrouwen in kindervaccins na coronapandemie sterk gedaald, waarschuwt Unicef

Het vertrouwen in kindervaccins is tijdens de coronapandemie in verschillende landen gedaald. Zo blijkt uit 'The State of the World's Children 2023: For Every Child, Vaccination', een nieuw onderzoeksrapport van Unicef. Enkel China, India en Mexico zijn de enige onderzochte landen waar de perceptie standhield of zelfs verbeterde. Ook in België daalde het vertrouwen in vaccins na de pandemie.

In Korea, Papoea-Nieuw-Guinea, Ghana, Senegal en Japan daalde het belang dat gehecht wordt aan kindervaccinatie dan weer met een derde.

Ook in België daalde het vertrouwen in vaccins na de pandemie van 87 naar 72 procent. Opvallend is dat het vertrouwen bij jongere leeftijdsgroepen (onder de 35 jaar) sterk afnam, terwijl bij de oudere leeftijdsgroepen (boven de 65 jaar) de tegengestelde beweging werd geregistreerd. "Het globaal toegenomen scepticisme t egenover vaccinaties van kinderen in ons land is zorgwekkend", waarschuwt Unicef.

"Dit is het gevolg van de pandemie, de overbelasting van de gezondheidszorg en het inzetten van schaarse middelen voor andere doeleinden, maar ook conflicten, politieke onstabiliteit en een dalend vertrouwen in vaccinaties", zo stelt de VN-organisatie.

"Op het hoogtepunt van de pandemie hebben wetenschappers snel vaccins ontwikkeld die talloze levens hebben gered. Maar ondanks deze historische prestatie, circuleerden angst en desinformatie over alle soorten vaccins even sterk als het virus zelf", aldus Catherine Russell, uitvoerend directeur van Unicef.

Het rapport wijst erop dat in totaal 67 miljoen kinderen tussen 2019 en 2021 vaccinaties misgelopen zijn, waardoor de vaccinatiegraad in 112 landen is afgenomen. Bovendien gaven in de meeste landen mensen onder de 35 jaar en vrouwen vaker aan minder vertrouwen te hebben. Het is noodzakelijk om de gemiste vaccinaties in te halen, stelt Unicef. Zo steeg het aantal gevallen van mazelen en polio aanzienlijk ten opzichte van voor de pandemie. 

Toch benadrukt Unicef dat de algemene steun voor vaccins relatief groot blijft. In bijna de helft van de 55 onderzochte landen beschouwt meer dan 80 procent van de respondenten vaccins als belangrijk voor kinderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.