Vlaamse begroting - Ministers zitten pas dinsdag opnieuw samen

Er wordt vandaag niet meer onderhandeld over de Vlaamse begroting. Dat is te horen in de entourage van de N-VA-ministers. CD&V is erg teleurgesteld door het laatste aanbod dat N-VA en Open VLD vanochtend deden over het groeipakket. Daarin werd nog steeds te veel gefocust op de sociale toeslagen, vinden de christendemocraten.

Minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf vandaag een kort statement in het parlement, waarin hij duidelijk maakte dat er na 24 uur onderhandelen geen akkoord uit de bus is gekomen. Pas morgen schuiven de ministers weer rond de tafel voor een nieuwe ronde.

Bij CD&V wordt zeer onderkoeld gereageerd op het finale voorstel van N-VA en Open VLD. Daarin zou de indexering van het basisbedrag van het groeipakket niet boven 2 procent uitkomen, terwijl CD&V oorspronkelijk een koppeling met de gezondheidsindex vroeg. In het CD&V-voorstel zou het bedrag zelfs meerdere keren per jaar kunnen stijgen, telkens de spilindex wordt overschreden.

De andere partijen blijven het budget echter voornamelijk toespitsen op de sociale toeslagen en dat is niet naar de zin van CD&V. "Want het is crisis voor iedereen", valt te horen.

Bij de twee andere partijen heerst wrevel over de onderhandelingsstrategie van de christendemocraten. Voorzitter Sammy Mahdi heeft afgelopen nacht enorm op de gesprekken gewogen en gaf zijn twee ministers weinig marge. In het parlement wordt  hier en daar de vraag gesteld of CD&V nog wel in de regering wil blijven.

N-VA en Open VLD hopen dat viceminister-president Hilde Crevits dinsdag weer aan tafel kan schuiven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.