Vlaamse regering gul met subsidies

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits kent de Vlaamse regering een subsidie toe aan de vzw Vlaams Patiëntenplatform om te werken aan vijf strategische doelstellingen. Ook de Stichting Kankerregister wordt bedacht met een subsidie voor basisregistratieactiviteiten in 2023.

De subsidie 2023 aan de vzw Vlaams Patiëntenplatform bedraagt maximaal 1,35 miljoen euro. Daarmee moet het platform werken aan vijf strategische doelstellingen:

  1. Als ik dat wens, neem ik mijn zorg in handen;
  2. Ik krijg de best mogelijke zorg op de voor mij best mogelijke plaats;
  3. Mijn zorg is toegankelijk en betaalbaar;
  4. In mijn persoonlijke zorg gaan mijn kwaliteit van leven en professionele expertise hand in hand;
  5. Handvatten op vlak van patiëntparticipatie en lotgenotencontact zitten vervat in mijn zorg en in het gezondheids- en welzijnsbeleid.

De Stichting Kankerregister van haar kant krijgt een facultatieve subsidie van zowat 400.000 euro voor de financiering van de basiswerking in 2023.

De basiswerking van de stichting bestaat erin om alle nieuwe kankerdiagnoses in België te registreren, te valideren, op te volgen en bij te houden in een gegevensbank. "De gegevens die resulteren uit deze basiswerking zijn erg belangrijk", heet het. En wel voor de organisatie, aansturing en evaluatie van de bevolkingsonderzoeken voor opsporing van borst-, dikkedarm- en baarmoederhalskanker en voor de metingen rond zorgkwaliteit in ziekenhuizen door het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.