VN-expert bezorgd over "gedwongen verdwijning" Russische oppositieleider Navalny

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft maandag opnieuw een hoorzitting gemist in de rechtbank. Zijn advocaten hebben hem sinds 6 december niet meer gezien en weten niet waar hij is. Een mensenrechtenexperte van de Verenigde Naties heeft er bij de Russische autoriteiten op aangedrongen om Navalny vrij te laten.

Navalny zit al sinds 2021 in de cel. Er lopen intussen ook andere zaken tegen hem en in het kader daarvan heeft hij via videoverbinding regelmatig hoorzittingen. Die heeft hij de laatste twee weken telkens gemist. Maandag luidde het eerst dat er een technisch probleem was met de verbinding, maar later lieten de gevangenisautoriteiten weten dat Navalny niet meer in hun gevangenis zit. De rechter kon niet anders dan de zitting schorsen.

"Ik maak me grote zorgen over het feit dat de Russische autoriteiten de verblijfplaats en gezondheidstoestand van Navalny niet bekendmaken, wat neerkomt op een gedwongen verdwijning", zei Mariana Katzarova, speciaal VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Rusland. 

Katzarova liet weten dat de familie en advocaten van Navalny brieven hebben gestuurd naar alle gevangenissen in een poging om de verblijfplaats te achterhalen van de Kremlincriticus, die in augustus nog veroordeeld werd tot een nieuwe straf van 19 jaar wegens "extremisme". 

"Als antwoord kregen ze aanvankelijk informatie dat hij misschien in een strafkolonie in Omsk zou zitten, maar deze informatie werd later ontkend," voegde ze eraan toe.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.