Voorkom corona-ramp in Europese vluchtelingenkampen! (artsen)

Vandaag gaat de noodoproep #SOSMoria live; een initiatief van de Nederlandse huisarts Steven van de Vijver en gynaecologe Sanne van der Kooij. Zij waarschuwen voor een medische en humanitaire ramp op de Griekse eilanden met mogelijk duizenden slachtoffers. 'Als we niks doen, hebben wij als Europeanen een menselijk drama op ons geweten. We stonden erbij en keken ernaar.'

"Haal de 40.000 vluchtelingen van de Griekse eilanden af en verdeel ze over Europa. Wij artsen en andere zorgverleners hebben de eed van Hippocrates afgelegd waarin we beloven medische zorg te verlenen aan ieder individu ongeacht persoon en afkomst. Als Europese dokters zijn we verplicht om er alles aan te doen de levens te redden van de mensen buiten én binnen de vluchtelingenkampen.’"

Deze noodoproep plaatsen gynaecologe Sanne van der Kooij en huisarts Steven van de Vijver op de site www.sosmoria.eu. Een toenemend aantal artsen en andere zorgverleners in Nederland en de rest van Europa scharen zich achter de noodoproep.

"Hoe gaan we over twee maanden, twee jaar en twintig jaar terugkijken op corona op de Griekse eilanden?", vraagt Van de Vijver zich af. "Wie zal zich moeten verantwoorden in parlementaire enquêtes? Hoe groot zal het gezamenlijke Europese trauma dit keer zijn?"

Van de Vijver: "Zieken isoleren in de vluchtelingenkampen is een illusie. Iedereen zal geïnfecteerd raken: kinderen, moeders, ouderen. Met mogelijk duizenden doden als gevolg, ook buiten de kampen. We hebben NU de kans om in te grijpen, om de mensen te evacueren. Om te voorkomen dat er een smet van formaat op het Europese geweten komt."

Zowel Van de Vijver als Van der Kooij hebben onlangs zelf als arts gewerkt in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Van der Kooij: "Mensen zitten na een traumatische vlucht al jarenlang vast in dat kamp. De nood is zonder corona al levensbedreigend. Getraumatiseerde vrouwen praten niet meer en kunnen niet meer voor hun kinderen zorgen. Jongeren snijden zichzelf uit gekmakende wanhoop. Dat is het resultaat van jarenlange nalatigheid van Europa."

Nu corona daar aan de poorten rammelt moeten de mensen direct in veiligheid gebracht worden. Van de Vijver: ‘‘Er is in Moria, een kamp met 22.000 mensen opeengepakt in een ruimte bedoeld voor 3.000, slechts een handjevol artsen aanwezig. Er zijn geen mondkapjes, schorten of beademingsapparatuur. De vluchtelingen zijn kansloos tegenover de coronaepidemie: er is geen zeep, amper water en mensen leven met meerdere gezinnen in kleine tenten. In de andere kampen is de situatie ook onhoudbaar. We hebben nu de kans het jarenlange Europese wanbeleid recht te zetten. NU! Voordat het te laat is."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.