Vragen over controlemechanisme na babymoorden in het VK

Minstens zeven baby's werden vermoord door kinderverpleegkundige Lucy Letby op een kraamafdeling in een staatsziekenhuis in Chester. Artsenverenigingen roepen op tot betere controlemethoden.

Maandag veroordeelde een Noord-Engelse rechtbank een kinderverpleegster tot 14 keer levenslang. Ze had op verraderlijke wijze minstens zeven baby's vermoord en een poging ondernomen om zes andere baby's te doden op de kraamafdeling.

De veroordeelde kinderverpleegkundige Lucy Letby werkte een aantal jaren op de afdeling kindergeneeskunde en verloskunde van de National Health Service (NHS). Tijdens haar dienst had ze minstens zeven pasgeborenen vermoord, bijvoorbeeld door de baby's zuurstof of insuline in te spuiten.

Meldingen genegeerd door management

Meerdere keren meldden andere verpleegkundigen aan de leiding van de afdeling en de kliniek dat wanneer de 33-jarige dienst had, er vaak dramatische en onverklaarbare incidenten plaatsvonden, vaak met dodelijke afloop. Maar noch de afdeling, noch het management van de kliniek greep in eerste instantie in.

Na de veroordeling van de moordende verpleegkundige schorste het ziekenhuis in Chester diverse hoofdverpleegkundigen en ander personeel en kondigde het een intern onderzoek aan naar hoe de moorden konden plaatsvinden.

Medische beroepsverenigingen en patiëntenorganisaties eisen betere controlemethoden in de gezondheidszorg.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.