Vrijdag ruim 4.300 kandidaten verwacht voor eerste Franstalig vergelijkend examen

Ruim 4.300 kandidaten zullen deelnemen aan het eerste Franstalige vergelijkend examen geneeskunde en tandheelkunde aanstaande vrijdag 25 augustus in Brussels Expo, maakte de Académie de recherche et d'enseignement supérieur (Ares) bekend.

Kandidaten worden om 7.30 uur verwacht voor een schriftelijk examen dat tussen 9.30 en 17.00 uur wordt gehouden. Er zullen 80 meerkeuzevragen worden gesteld, die elk slaan op een van de 6 onderwerpen die bij decreet zijn vastgelegd en die zijn onderverdeeld in 2 categorieën: "Kennis en begrip van wetenschappelijke onderwerpen" en "communicatie en kritische analyse van informatie".

Sinds 2017 organiseert de Federatie Wallonië-Brussel (FWB) een toelatingsexamen dat iedereen toelaat die slaagt voor de selectietest.

In ruil voor een verhoging van het aantal Rizivnummers die aan Franstalige artsen worden toegekend, stemde de FWB er vorig jaar mee in om zijn examen om te vormen tot een vergelijkend examen, dat enkel studenten toelaat voor een vooraf bepaald aantal geslaagde kandidaten.

Van de meer dan 4.000 kandidaten mogen alleen de beste 1.543 dit jaar beginnen met hun studie.

Van deze 1.543 in aanmerking komende studenten worden er 1.366 toegelaten tot de geneeskunde en 177 tot de tandheelkunde.

"Verspillingspercentage"

Voor Franstalige studenten die dit jaar met hun studie beginnen, heeft de federale overheid 929 Rizivnummers gereserveerd voor geneeskunde en 106 voor tandheelkunde.

Het aantal in aanmerking komende studenten is hoger dan het geplande quotum, omdat rekening wordt gehouden met een 'verspillingspercentage', d.w.z. een geschat aantal studenten dat zich niet zal inschrijven voor deze studies, ze niet zal afmaken of geen opleiding zal volgen in België die leidt tot een specifieke beroepskwalificatie.

Het aantal niet-residente aanvragers dat zal worden toegelaten, is teruggebracht tot 15% van het totale aantal dat in aanmerking komt, tegenover 30% vroeger.

Vorig jaar slaagden slechts 869 jongeren voor het toelatingsexamen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.