Vrouwelijke chirurgen in VK aangerand tijdens operaties, meldt BBC

Vrouwelijke chirurgen krijgen in het Verenigd Koninkrijk ook tijdens operaties te maken met seksueel wangedrag door collega's, in sommige gevallen gaat het zelfs om verkrachting. Dat bericht de Britse openbare omroep BBC, die exclusief inzage kreeg in een onderzoek onder 1.434 mannelijke en vrouwelijke chirurgen. Hun beroepsorganisatie, Royal College of Surgeons, noemde de bevindingen "uitermate schokkend".

Het onderzoek is uitgevoerd door meerdere universiteiten en een speciale vakgroep die zich bezighoudt met seksueel wangedrag binnen de chirurgie. 63 procent van de vrouwelijke respondenten zei het doelwit te zijn geweest van seksuele intimidatie door collega's. Dertig procent verklaarde te zijn aangerand en er zijn elf verkrachtingen gemeld. Negentig procent van de vrouwen e n 81 procent van de mannen zei getuige te zijn geweest van seksueel wangedrag.

Uit het onderzoek komt naar voren dat ook mannen te maken krijgen met dit soort incidenten. 24 procent van de mannelijke deelnemers zei last te hebben gehad van seksuele intimidatie. Toch is hun situatie volgens het rapport niet te vergelijken met die van vrouwen. Mannelijke en vrouwelijke chirurgen leven volgens de onderzoekers "in verschillende realiteiten".

De Britse omroep sprak meerdere artsen die seksueel wangedrag hebben meegemaakt. Een van de vrouwen vertelt hoe een mannelijke collega tijdens een operatie zijn bezwete hoofd afveegde in haar borststreek. Andere collega's zouden niet hebben ingegrepen.

Het onderzoek wijst op het lagere aandeel van vrouwelijke chirurgen (zowat 28 procent). Zij werken in een zeer hiërarchische omgeving, waardoor mannen heel wat macht hebben, wat slecht samengaat met de hoge druk bij de chirurgie.

Een expert legt uit dat het meest voorkomende scenario is dat een jonge vrouwelijke arts in opleiding wordt misbruikt door een mannelijke dader, die ook vaak haar leidinggevende is. Daardoor zou een "zwijgcultuur" ontstaan, waarin slachtoffers hun verhaal niet durven te doen uit angst voor schade aan hun carrière.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    12 september 2023

    Ge gaat mij niet wijsmaken dat “ dat “ enkel in Engel Land gebeurt !
    Het is best voor Uw carrière zedig te zwijgen over deze “ per vaginam “ variant van de “ beso a la Hermoso “!