VUB bevestigt tuchtonderzoek naar 'burn-outprof' Elke Van Hoof

De Vrije Universiteit Brussel heeft  bevestigd dat er een intern tuchtonderzoek loopt tegen professor Elke Van Hoof. Volgens verschillende kranten trok haar volledige team eind 2021 naar de ombudsdienst vanwege haar toxisch leiderschap en grensoverschrijdend gedrag.

Psychologe Elke Van Hoof (47) staat vanwege haar expertise over het thema stress op het werk ook wel bekend als de 'burn-outprof'. Volgens De Standaard stapten de zeven doctoraatstudenten die op de universiteit deel uitmaakten van haar team, een voor een op. Er was sprake van een te hoge werklast, waardoor de werknemers ook ziek uitvielen.

"In september 2022 ontving de universiteit een formele klacht van de melders. Na een grondige analyse van de klacht werd meteen een tuchtonderzoek opgestart", reageert de VUB. Tussen de eerste meldingen en de klacht zat dus ruim een half jaar tijd. Voorlopig is het wachten op een gesprek met de rector, dat nog niet heeft kunnen plaatsvinden. Pas daarna kan de rector een beslissing nemen over mogelijke sancties die al dan niet nodig zullen zijn.

Of professor Van Hoof op dit moment nog doctoraatstudenten begeleidt, kan de VUB niet zeggen. In elk geval loopt haar mandaat nog zeker tot het einde van het tuchtonderzoek gewoon door. "Zolang de procedure loopt, kunnen er geen formele stappen ondernomen worden", zegt VUB-woordvoerder Nathalie Vlaemynck.

Dat zo traag wordt ingegrepen, wijdt de universiteit aan het feit dat "melders meer bedenktijd nodig hebben over de stappen die ze willen zetten, over het uit de anonimiteit treden, enzovoort. Dit verklaart waarom er soms maanden verlopen tussen de eerste meldingen en de formele klacht."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.