Wachtpost Prometheus onder dak op ZOL-campus

Begin maart opent de wachtpost van de Genkse huisartsenkring Prometheus op campus Sint-Jan in Genk. Op dezelfde locatie als die van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). Dokter Rob Smeets, voorzitter huisartsenkring Prometheus, en dr. Griet Vander Velpen, medisch directeur ZOL, zijn enthousiast.

De nabijheid van de wachtpost en de Spoed bieden immers heel wat voordelen, leggen ze uit in ZOLarium, het tijdschrift van het Ziekenhuis Oost-Limburg. Het moment is ideaal want door de pandemie leerden huisartsen en Spoed elkaar beter kennen en bovendien volgden de huisartsen al twee navormingen van de ZOL-urgentieartsen.

De samenwerking speelt zich trouwens niet alleen in het weekend af: ook de weekwacht zou in de huisartsenwachtpost georganiseerd worden vanaf 1 april. De nieuwe Rizivcriteria laten dat toe en Prometheus kan daaraan beantwoorden als het samenwerkt met de huisartsen van het Maasland. Niet dat dit alles zonder voorbereiding wordt opgezet. Dokter Smeets legt uit dat eerst gecheckt is of de afstand die de rijdende wacht moet afleggen of een stijgend aantal oproepen geen te grote belasting kan vormen. Maar dat blijkt mee te vallen.

Inmiddels zegden de huisartsen van het Maasland hun medewerking trouwens toe. Tijdens weekdagen van 23u tot 8u zouden die laatste huisartsen dan naar Genk komen om mee de wachtdienst te verzorgen. Slechts enkele details moeten daarvoor nog geregeld worden. Voordeel van die regeling is dat ze er dan minder wachtdiensten per arts gepresteerd moeten worden terwijl tegelijk een grotere regio wordt gedekt.

Hoe bekijkt het ziekenhuis die verandering? Voor medisch directeur Griet Vander Velpen mag ze zelfs nog wat verder gaan: "Ik blijf het jammer vinden dat we nu nog niet de mogelijkheid kunnen bieden om de huisartsenwachtpost en Spoed rechtstreeks aan elkaar te linken", geeft ze mee. Ze had immers graag gezien dat de patiënten die zich melden, na een centrale triage ofwel naar de wachtpost, ofwel naar de Spoed verwezen worden. Zij kijkt al vooruit naar de geplande nieuwe dienst Spoedgevallen in het masterplan. "Het is zeker de bedoeling om die verdere integratie dan te kunnen aanbieden."

Sowieso werkt het ZOL verder aan de verbetering met de onderlinge communicatie ziekenhuis-huisartsen zoals bijvoorbeeld voor de transmurale zorgpaden.

 

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.