Welk ziekenhuis eerst erkend als internationaal traumacentrum?

Deze week meldde Jan Flament, directeur van het ziekenhuis Geel, trots dat zijn ziekenhuis als eerste Vlaams ziekenhuis erkend was als regionaal traumacentrum door Duitse DGU. Een mooie prestatie, maar een en ander werd wel gerelativeerd door AZ Sint-Jozef Malle dat ook al een dergelijke internationale erkenning in de wacht sleepte in 2020. Hoe zit dat precies?

Jan Flament was uiteraard lovend voor het werk van zijn mensen in Geel en de erkenning als regionaal traumacentrum door de Duitse GDU. Hij vergat daarbij niet om de supra-regionale trauma-partner UZA te bedanken..

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen werd immers vorig jaar al opnieuw erkend door de Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie (DGU) als supraregionaal traumacentrum voor volwassenen en kinderen. Daarmee voldoet het UZA aan de strengste internationale standaarden om de zwaarst gekwetste slachtoffers na ongevallen op te vangen en te behandelen. In 2018 kreeg het UZA voor het eerst de DGU-erkenning

Jorne Van Overloop, spoedarts, wijst erop dat AZ Voorkempen die erkenning al kreeg bijna drie jaar geleden. "Onze  spoedafdeling kreeg in februari 2020 als eerste Belgisch ziekenhuis het internationale label van lokaal traumacentrum (LTC) van de Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie (DGU). Een speciaal daarvoor opgeleid team van artsen en verpleegkundigen staat 24/24 klaar om traumapatiënten op te vangen", luidt het inderdaad op de site van het ziekenhuis, een bericht dat er gepost werd op 23 februari 2020. 

"Als regionaal ziekenhuis hebben we een uniek acuut luik door onze gespecialiseerde spoed met mugfunctie en het internationaal label van de DGU, dat reeds meer dan 700 ziekenhuizen in verschillende landen controleerde. Dat maakt dat we ons kunnen vergelijken met ziekenhuizen van ons niveau in pakweg Duitsland en Zwitserland. Ook voor onze goed uitgebouwde dienst intensieve zorgen met vijf hoogopgeleide intensivisten is dit internationaal label een bevestiging van hun kwalitatieve zorg. Hun specialiteit maakt immers vaak een groot verschil in het uiteindelijke herstel van onze traumapatiënten."

Ook Malle (AZ Voorkempen) werkt samen met het UZA.

Jan Flament geeft sportief toe, weliswaar met deze nuance aan het adres van AZ Voorkempen: "Jullie waren inderdaad het eerste lokale en wij het eerste regionale internationaal erkende traumacentrum. Jullie artsen hebben ons zelfs geadviseerd in ons traject. Proficiat ook aan jullie trouwens, luidt het.

En zo heeft iedereen een beetje gelijk.



  
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.