Wettelijke pensioenen bedreigen levensvatbaarheid openbare ziekenhuizen  

 "Het feit dat de federale regering de verhoging van de pensioenbijdragen voor de statutaire werknemers van de openbare ziekenhuizen niet financiert, brengt hen in de zeer nabije toekomst in groot gevaar en doet vrezen dat vele van dergelijke instellingen zullen verdwijnen", waarschuwt Yves Smeets, directeur-generaal van de federatie Santhea. 

De federatie berekende dat de extra kosten van de pensioenlast van statutaire werknemers (voor een steekproef van 18 openbare ziekenhuizen) 80,7 miljoen euro zullen bedragen in 2024 en tegen 2027 zullen ze oplopen tot ongeveer 110 miljoen euro.

Yves Smeets herinnert eraan dat "statutaire werknemers van openbare instellingen (d.w.z. vastbenoemd personeel) genieten van een pensioenregeling die voornamelijk zelf gefinancierd wordt door bijdragen die worden ingehouden op de loonlijst van de actieve statutaire werknemers. Werknemers in de particuliere sector ontvangen daarentegen een pensioen van de schatkist. De pensioenkosten voor lokaal statutair personeel worden voor onze zorginstellingen steeds hoger. 

"Op zeer korte termijn wordt wegens deze exponentiële financiële last het voortbestaan zelf van de openbare ziekenhuizen bedreigd", waarschuwt de directeur-generaal van Santhea. "Hun verdwijning zou in dat geval leiden tot ernstige problemen voor de volksgezondheid en de zorgtoegankelijkheid, zonder dat de situatie wordt opgelost omdat de vastbenoemde werknemer uiteindelijk toch zijn of haar pensioen ontvangt, aangezien de staat daarin moet voorzien.

Terughoudendheid van de banken

Yves Smeets merkt ook op dat banken zeer terughoudend zijn geworden in het verstrekken van leningen aan openbare ziekenhuizen, of die zelfs helemaal niet of slechts in zeer beperkte mate verstrekken, wat het voor hen moeilijk maakt om te investeren en zich te ontwikkelen op medisch gebied.

Santhea vindt dat het bloeden moet stoppen. "Het is tijd om de pensioenrekening en het totaal gesloten financieringssysteem aan te pakken. Het systeem mag niet langer door de werkgevers zelf worden gefinancierd, maar wel deels rechtstreeks door de schatkist.

De federatie vraagt de overheid om te werken aan een gemeenschappelijk pensioenbeleid voor statutaire werknemers om de tekortkomingen van het huidige systeem te corrigeren en een langetermijnvisie mogelijk te maken die meer gelijke tred houdt met de loonkosten van werknemers in de particuliere sector.

Santhea eist ook dat de federale regering de verbintenissen nakomt die ze in 2011 bij de aanneming van de wet op de pensioenhervorming van 24 oktober 2011 aanging en het budget financiële middelen van de openbare ziekenhuizen rechtstreeks verhoogt in overeenstemming met de geplande premieverhogingen.

Vlaanderen telt in verhouding tot Franstalig België minder openbare ziekenhuizen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.