Zelenski prijst "vrije volk van Oekraïne" en medisch personeel op Onafhankelijkheidsdag

Volodimir Zelenski heeft "het vrije volk" van Oekraïne geprezen ter gelegenheid van de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag.

"De mensen van het grote Oekraïne vieren vandaag een geweldige dag: Onafhankelijkheidsdag. De feestdag van een vrij volk, de feestdag van sterke mensen, de feestdag van waardige mensen, de feestdag van gelijke mensen", klonk het in een verklaring.

De Oekraïense president dankte op zijn beurt de soldaten, hun families, het onderwijzend personeel, medisch personeel en al diegenen die "de verdediging van Oekraïne" helpen tegen de Russische agressie.

"Iedereen die de bezetting overleefde is belangrijk", benadrukte de president nog. Op dit moment staat zowat 20 procent van het Oekraïense grondgebied nog onder controle van Moskou, ondanks de ambitie van Kiev om de Russen uit de oostelijke en zuidelijke gebieden te verdrijven. 

Ook de opperbevelhebber van het Oekraïnese leger, Valery Zaloujny, prees zijn land in een verklaring. Hij sprak van "trotse, heldhaftige en moedige mensen". Van zijn kant sprak het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst Kyrylo Budanov van "een gemeenschappelijk doel: winnen en een onafhankelijke vreedzame toekomst uitbouwen".

Na de staatsgreep in Moskou riep het Oekraïense parlement op 24 augustus 1991 de onafhankelijkheid uit. Dat blijft voor Kremlinleider Vladimir Poetin een doorn in het oog. Hij noemde Rusland in het verleden al meermaals "het moederland van Oekraïne".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.