ZNA Stuivenberg sluit na 138 jaar dienst

Het Antwerpse ziekenhuis ZNA Stuivenberg trekt vandaag 18 september officieel de deuren dicht na 138 jaar dienst. Tientallen patiënten worden met ambulances overgebracht naar het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix.

De verhuis is "een grootschalige operatie die van minuut tot minuut is uitgetekend", weet woordvoerder Tom Van de Vreken. Om de verhuisdag in goede banen te leiden, zijn 1.200 mensen in de weer. Sommige ambulances rijden met een politie-escorte via de tram-busbaan op de Noorderlaan. 

Door een zware stroompanne in ZNA Stuivenberg begin september moest het oorspronkelijke verhuisplan omgegooid worden. Een aantal patiënten werd na de panne opgenomen in ZNA Jan Palfijn. Nieuwe opnames waren ook niet meer mogelijk in Stuivenberg en de spoed van ZNA Cadix moest versneld opengaan.

"Met het oog op de verhuis was het aantal opgenomen patiënten in Stuivenberg al afgebouwd tot een honderdtal", aldus nog Van de Vreken. "Doordat sinds begin september geen patiënten meer werden opgenomen, daalde het aantal opgenomen patiënten tot ongeveer 25."

De verhuis van patiënten is maandag om acht uur 's morgens begonnen vanop twee sites: ZNA Stuivenberg en ZNA Jan Palfijn. Elke patiënt wordt op voorhand en na het transport gecheckt door een arts of verpleegkundige. Per patiënt rekent men op ongeveer een uurtje om het traject van het ene naar het andere ziekenhuis te overbruggen. 

Om de verhuis vlot te laten verlopen, hebben de patiënten een week voor de verhuis informatie gekregen over wat ze wel en niet kunnen meenemen. De familie van de patiënt moet zaken die niet mee mogen tijdens de verhuis vooraf ophalen. 

Op maandagavond 18 september zullen de meeste afdelingen in ZNA Cadix geopend zijn. In het weekend van 30 september verhuizen nog de psychiatrische afdelingen van ZNA Sint-Erasmus en een deel van ZNA Middelheim en ZNA Sint-Elisabeth naar het nieuwe ziekenhuis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.