Zorgnet-Icuro waarschuwt voor nog forser verlies voor ziekenhuizen in 2023

Zorgorganisatie Zorgnet-Icuro waarschuwt ervoor dat het gezamenlijke verlies van de Vlaamse algemene ziekenhuizen in 2023 nog verder zal oplopen. De Tijd becijferde dat alle ziekenhuizen samen het afgelopen jaar voor het eerst verlies boekten. Maar volgens Zorgnet-Icuro zal de situatie in 2023 nog dramatischer worden doordat de energiekosten nog zwaarder zullen doorwegen.

De Tijd becijferde dat de 47 Vlaamse algemene ziekenhuizen in 2022 samen 30 miljoen euro verlies boekten. Dit tegenover een winst van 150 miljoen euro een jaar eerder. Daarmee doken de ziekenhuizen voor het eerst samen in het rood.

Zorgnet-Icuro spreekt van een situatie die "ongezien" is. Als grootste boosdoeners verwijst de zorgkoepel naar de inflatie en daaruit voortvloeiende loonsverhogingen, en de gestegen energieprijzen. Voor dat laatste ging het om een meerkost van 67 miljoen euro.

Vastgeklikte energiecontracten

2023 zou nog dieproder kleuren waarschuwt de koepelorganisatie. Dit omdat veel ziekenhuizen vorig jaar nog vastgeklikte energiecontracten hadden die dit jaar aflopen. De koepelorganisatie gaat uit van een extra energiekost van nog eens 138 miljoen euro. Daarom zullen de ziekenhuizen noodgedwongen hun buffers moeten aanspreken.

"Putten uit je spaarpot kan je één of maximum twee keer doen, maar iedereen weet dat je structurele tekorten op die manier niet kan blijven dekken", stelt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. "Bovendien schroeven de ziekenhuizen al sinds enkele jaren systematisch hun investeringen terug. Dat baart zorgen. Van de federale compensatie van 80 miljoen voor de gestegen energiekosten gaat er 39 miljoen naar de Vlaamse ziekenhuizen, terwijl de extra kosten in de realiteit neerkomen op 162 miljoen."

Zorgnet-Icuro vraagt de federale regering een extra inspanning te leveren om het kostenplaatje volledig te dekken en een structurele btw-verlaging op aardgas en elektriciteit naar 6 procent door te voeren. Aan de Vlaamse overheid wordt gevraagd om de infrastructuursubsidies te koppelen aan de bouwindex, zodat stijgende kosten tijdens een bouw of renovatie gedekt worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.