Zorgpad alcohol algemene ziekenhuizen betoelaagd voor 2023

De nieuwe toelagen voor het zorgpad alcohol algemene ziekenhuizen, een proefproject van vzw IDA dat vorig jaar van start ging, verschenen vandaag via een KB van 31 januari 2023 in Het Staatsblad. De acht betrokken ziekenhuizen mogen rekenen op 240.873,02 euro.

Het begeleidingscomité (leden van de cel Drugs van DG Volksgezondheid) is verantwoordelijk voor het volgende takenpakket:

1° De relaties en de overdracht van de gegevens tussen de verschillende diensten van de FOD VVVL en de acht betrokken ziekenhuizen te faciliteren;
2° Over de stand van de werkzaamheden te waken.
Met dat doel worden er regelmatig vergaderingen georganiseerd. Men streeft ernaar om een optimale opsporing en behandeling van alcoholproblemen te bevorderen door de bewustmaking van het personeel verder te zetten. De coördinatoren, ondersteund door de `clinical leader', moeten het gebruik van bestaande hulpmiddelen/tools en de implementatie van het reeds ontwikkelde zorgpad alcohol aanmoedigen. De coördinatoren zorgen voor de coherentie en de harmonisatie tussen de ziekenhuizen.

Een `clinical leader' wordt gedefinieerd als een drijvende kracht, een persoon die zich bewust is van de problemen die alcohol met zich meebrengen en hierin voldoende opgeleid is, en die andere personeelsleden kan motiveren om te werken rond de aanpak van alcoholproblemen. Er wordt ten minste één `clinical leader' per ziekenhuis aangesteld.

De acht betrokken ziekenhuizen zijn:

  1. C.H.U. Saint-Pierre Bruxelles, 
  2. Centre de Santé des Fagnes Chimay
  3. C.H.R. Citadelle de Liège
  4. AZ Groeninge
  5. Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent)
  6. Ziekenhuis Oost-Limburg
  7. Centre Hospitalier Jolimont asbl
  8. Vivalia IFAC Hôpital Princesse Paola Marche-en-Famenne

De coördinatoren, ondersteund door de `clinical leader', moeten bestaande hulpmiddelen/tools en de implementatie van het reeds ontwikkelde zorgpad alcohol aanmoedigen. Ze zorgen voor de coherentie en de harmonisatie tussen de ziekenhuizen. 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.