Zorgpad alcohol algemene ziekenhuizen uitgebreid

Eerder dit jaar kregen acht ziekenhuizen een toelage voor het zorgpad alcohol algemene ziekenhuizen, een proefproject van vzw IDA dat in 2022 van start ging, De acht betrokken ziekenhuizen mochten rekenen op 240.873,02 euro. Vandaag komen er nog zes ziekenhuizen bij, waaronder ook enkele universitaire, met 232.992 euro. Ze stappen in op 1 december 2023 tot 30 november 2024.

Dat alles wordt bepaald in een Koninklijk Besluit van 8 november dat vandaag verscheen. Wie deelneemt aan het project, moet aan een lijstje voorwaarden voldoen zoals regelmatig vergaderingen organiseren om 
de opsporing en behandeling voor patiënten met riskant en problematisch alcoholgebruik in algemene ziekenhuizen te verbeteren. Dat vergt investeren in de opleiding en sensibilisering van het zorgpersoneel, en tegelijk medisch-psychosociale ondersteuning te bieden door de bestaande intra- en extramurale netwerken te versterken.

Het project wil ook bijdragen tot de formalisering van een zorgpad alcohol (stappen te ondernemen en mogelijke doorverwijzing). Dit omvat het nastreven van een ideaal zorgpad voor een optimale behandeling van een patiënt met problematisch of riskant alcoholgebruik. Doel van het project is niet om een nieuw team voor de opvolging van patiënten met alcoholproblemen samen te stellen, maar wel om de bestaande gezondheidszorgteams te ondersteunen en de nodige tools te geven zodat zij zelf patiënten met alcoholproblemen beter kunnen begeleiden.

De ziekenhuizen in kwestie zijn:

  • UZiekenhuis Brussel;
  • AZ Sint-Jan Brugge AV
  • GZA Ziekenhuizen
  • CHU-UCL-Namur
  • Grand Hôpital de Charleroi
  •  Centre Hospitalier Epicura

> Zorgpad alcohol algemene ziekenhuizen betoelaagd voor 2023

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.