Zorgzwaartesysteem goedgekeurd voor woonzorgcentra

Na advies van de Raad van State en op voorstel van Vlaams volksgezondheidsminister Crevits (CD&V) keurde de Vlaamse Regering nu definitief een besluit goed met een aantal overgangsbepalingen zodat woonzorgcentra op een goede en degelijke manier de BELRAI LTCF kunnen implementeren.

In het besluit van de Vlaamse Regering over de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers werd voor de woonzorgcentra opgenomen dat de voorzieningen vanaf 1 juni 2023 de zorgzwaarte moeten vaststellen aan de hand van het BelRAI Long Term Care Facilities (LTCF) instrument.

Het BelRAI LTCF instrument maakt een uitgebreide beoordeling van het functioneren van een persoon met langdurige en complexe zorgnoden in een residentiële voorziening mogelijk. Het stelt de zorgverleners en het zorgteam in staat om het niveau van het fysiek, psychisch, cognitief en sociaal functioneren van een persoon op een uniforme en systematische ma nier doorheen de tijd op te volgen.

Verlengd

Na advies van de Raad van State en op voorstel van Vlaams volksgezondheidsminister Crevits (CD&V) keurde de Vlaamse Regering nu definitief een besluit goed met een aantal overgangsbepalingen zodat woonzorgcentra op een goede en degelijke manier de BELRAI LTCF kunnen implementeren in hun voorziening.

De uitvoeringstermijn voor de IT-infrastructuur voor de implementatie van BelRAI wordt verlengd naar 1 juni 2024. Op dat moment zullen de woonzorgcentra veertig procent van hun bewoners moeten ingeschaald hebben met het BelRAI LTCF instrument.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.