3D geprint mannelijk bekken in afbreekbaar materiaal betere vervanger voor lijk (wereldprimeur)

Prof. dr. Koenraad van Renterghem, uroloog in het Jessa Ziekenhuis, pakte vandaag uit met een wat lugubere wereldprimeur in zijn vakgebied. Onder grote belangstelling van collega-chirurgen, anesthesisten en OK-verpleegkundigen, toont hij in een operatiezaal 2 prototypes van een 3D geprint mannenbekken, gemaakt uit volledig afbreekbaar materiaal (geen kunststof maar hydrogel). Het ziet er akelig levensecht uit.

“Normaal gezien oefenen chirurgen in opleiding op kadavers. Dood weefsel. Dat is minder prettig: het ruikt onaangenaam, is duur (een kadaver kost al snel 5000 euro) en omdat het gaat om afgestorven weefsel is de structuur veranderd. Dit daarentegen is lesmateriaal waarmee we zeer nauwkeurig het levende weefsel van een patiënt benaderen."

"Bovendien is het een stuk goedkoper (750 dollar) en is er geen beperking wat het aanbod betreft.”

Na 4 jaren van onderzoek en ontwikkeling door de University of Rochester in New York, waaraan prof. van Renterghem intensief meewerkte, is het finale protoype klaar.

Koenraad van Renterghem: “De 2 modellen zijn geprint in de VS op basis van MRI-beelden. Het resultaat vind ik verbluffend sterk. Hiermee kun je een chirurg echt zeer degelijk opleiden. De printer is in staat om verschillende onderdelen van het mannelijk bekken een andere densiteit te geven. Zo voelt de huid stug aan, een pees taaier dan vetweefsel en het schaambeen is keihard zoals een echt bot."

"Ook de zwellichaampjes in de penis, de bloedvaten, de urinebuis…alles ziet eruit en voelt aan alsof er een levende patiënt op tafel licht. Als we zouden willen, kunnen we zelfs met rood gekleurd water, het bloed nabootsen.”

Prof. dr. van Renterghem is ook één van de 12 urologen van de Kliniek voor Urologie, de grootste urologenassociatie van het land. De Kliniek kreeg in 2019 de titel van ‘Center of Excellence’, een internationaal erkend kwaliteitslabel. In Europa zijn er slechts 5 centra die deze erkenning hebben.

Foto: Boumediene Belbachir (c)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.