"Aantal landen overweegt verplichte vaccinatie zorgpersoneel" (Van Damme)

Epidemioloog Pierre Van Damme vindt dat het zorgpersoneel extra moet aangemoedigd worden om zich te laten vaccineren tegen covid-19. Zo heeft hij in De Ochtend van Radio 1 gezegd. Van Damme reageert daarmee op de corona-uitbraak in een woonzorgcentrum in Nijvel. 

"Het is een kwestie van communicatie en sensibilisering. Maar als dat niet lukt, zie ik dat toch een aantal landen overweegt om hun gezondheidspersoneel verplicht te vaccineren, een beetje zoals bij hepatitis B", aldus Van Damme.

In een woonzorgcentrum in Nijvel zijn twaalf mensen overleden na een uitbraak van het coronavirus, hoewel bijna alle bewoners gevaccineerd zijn. En dat is uitzonderlijk. Enkele experten onderzoeken nu wat er zou kunnen zijn gebeurd. Viroloog Johan Neyts merkte al op dat een kwart van het personeel in het woonzorgcentrum niet gevaccineerd was. 

Ingangspoort
Volgens epidemioloog Pierre Van Damme zou bijkomende sensibilisering van zorgpersoneel zeker van pas komen. "We zien dat in de woonzorgcentra waar de vaccinatiepercentages bij de hoogste liggen, zich zo goed als geen uitbraken voordoen. Er is heel duidelijk sprake van een ingangspoort als het personeel niet volledig gevaccineerd is. Zij kunnen het virus op die manier binnenbrengen in een collectiviteit met kwetsbare mensen", zo zei Van Damme in De Ochtend. 

Extra communicatie en sensibilisering kunnen volgens Van Damme zeker helpen om het zorgpersoneel aan te sporen om zich te laten vaccineren. "Als dat niet lukt, zie ik dat toch een aantal landen overweegt om hun gezondheidspersoneel verplicht te vaccineren, een beetje zoals bij hepatitis B. Dat is goed ingeburgerd. Soms heb je geen keuze", aldus nog Van Damme.

> Lees ook: 8/10 artsen gewonnen voor verplichte covid-vaccinatie zorgverleners (enquête)

> Zorgnet-Icuro herhaalt oproep vaccinatieverplichting

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.