AZ Monica leert personeel omgaan met stijgend aantal agressiegevallen

Het personeel van het Antwerpse ziekenhuis AZ Monica krijgt steeds vaker te maken met verbale of fysieke agressie van patiënten. Daarom start vanaf donderdag een cursus om passend te kunnen reageren, meldt het ziekenhuis.

Dit jaar werden op de drie campussen van AZ Monica al 58 gevallen van agressie tegen een medewerker of bezoeker geregistreerd. In heel 2020 waren dat er 'slechts' 47, wat ook te maken had met de uitzonderlijke coronaperiode. 

Volgens preventieadviseur Ilse Adriaenssens komt agressie tegen ziekenhuispersoneel vaker voor dan mensen denken. "De oorzaak is meestal onzekerheid, onwetendheid, angst of pijn. Daarnaast moeten we als ziekenhuis situaties die agressie kunnen uitlokken, zo veel mogelijk vermijden, zoals lange wachttijden of een gebrek aan informatie voor de patiënt. Ook taalproblemen kunnen makkelijk leiden tot conflicten. Maar het gebeurt ook dat patiënten overgaan tot agressie om hun zin door te duwen."

Daarom start het ziekenhuis een campagne onder de slogan "Ik kan tegen een stootje, maar agressie gaat een stap te ver!". Medewerkers worden aangemoedigd om een opleiding te volgen waarin ze leren om agressieve situaties te ontmijnen door passend te reageren. De cursus rond verbale agressie is bestemd voor alle ziekenhuismedewerkers. De opleiding over fysieke agressie is specifiek bedoeld voor kritieke diensten, zoals de bewakingsdienst, de spoeddienst, de psychiatrische afdeling, nachtverpleegkundigen en geriatrische verpleegkundigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.