België gaat achteruit qua toegang tot nieuwe behandelingen patiënten

België gaat achteruit voor de toegang tot nieuwe behandelingen voor patiënten. Ons land staat nu op de 16de plaats, tegenover de 12de plaats vorig jaar, in de 'Waiting to Access Innovative Therapies' (W.A.I.T.), een instrument dat de toegang van patiënten tot innovatieve geneesmiddelen in verschillende Europese landen vergelijkt. Dat meldt pharma.be, de koepelorganisatie van een 130-tal innovatieve farmaceutische bedrijven actief in België, die vandaag haar derde 'Report to Society' publiceert.

Uit de laatste resultaten blijkt volgens pharma.be dat in België slechts 51 procent van de geneesmiddelen waarvoor het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) een vergunning voor het in de handel brengen heeft verleend, wordt terugbetaald. "We gaan er in België op achteruit", klinkt het.

In 2022 werden er 95 nieuwe geneesmiddelen terugbetaald. Ongeveer de helft zijn nieuwe geneesmiddelen tegen kanker of immunomodulerende middelen. Daarnaast kwamen er ook relatief meer nieuwe geneesmiddelen beschikbaar voor de behandeling van cardiovasculaire ziekten, en aandoeningen van het ademhalingssysteem.

Leidend

Pharma.be meldt voorts dat België ook in 2023 een leidende positie behield binnen de Europese Unie qua onderzoek en ontwikkeling, productie en export. "Hoewel België slechts 2,6 procent van de EU-bevolking telt, is de biofarmaceutische industrie goed voor 7,8 procent van de banen, 18,7 procent van de export en 19,3 procent van de O&O-investeringen in de EU. Hiermee staat de sector respectievelijk op de derde, tweede en eerste plaats in Europa", klinkt het.

"We mogen terecht fier zijn op veel resultaten uit deze editie van ons Report to Society", zegt Caroline Ven, CEO van pharma.be. "Maar als ons land innovatie wil versterken, moet het maatregelen blijven nemen die de inspanningen van de ondernemingen bij wetenschappelijke vooruitgang aanmoedigen. Zonder stimulansen voor innovatie en de bescherming van de intellectuele eigendomsrechten die eraan verbonden zijn, zouden veel van de medicijnen en vaccins die we vandaag de dag hebben gewoonweg niet bestaan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.