Belgische primeur: Mariaziekenhuis zet in op knierobot

Het Mariaziekenhuis Overpelt koopt als eerste Belgische ziekenhuis een robot aan voor de plaatsing van een knieprothese.

Vanaf april kunnen patiënten in het Mariaziekenhuis een totale knieprothese ondergaan die volledig gebeurt onder begeleiding van de de MAKO-robot. Die bereikt bij de plaatsing een precisie die voor een chirurg niet haalbaar is en die de schade aan de weke delen rondom het kniegewricht sterk beperkt: een grote doorbraak in de orthopedische chirurgie.

Uiterste precisie

Een gewricht kunnen  plaatsen met een robot, in dit geval een knieprothese  betekent een grote doorbraak in de orthopedische chirurgie. “Dat laat ons toe om op een constante reproduceerbare manier de cruciale operatiefase waarbij de stand van de prothese bepaald wordt, door de robotarm te laten uitvoeren”, aldus dr. Geert Leirs, orthopedisch chirurg. “Hoewel we met de klassieke methodes bij de meeste patiënten tot een correcte plaatsing kunnen komen, zien we toch nog af en toe patiënten waarbij de prothese niet helemaal geplaatst werd zoals de chirurg het eigenlijk in gedachte had. Het grote voordeel van de robot bestaat erin om de plaatsing met een uiterste precisie te laten gebeuren, iets wat voor een menselijke chirurg niet haalbaar is.”

Weke delen gespaard, verblijfsduur ingekort

Een tweede groot voordeel ligt in de sterk ingekorte hospitalisatieduur en snelle revalidatie na de operatie: “De revalidatieduur wordt grotendeels bepaald door de bloeding en de schade, aangebracht tijdens de operatie aan de zogenaamde weke delen (huid, vetweefsel, spieren, pezen, gewrichtsbanden…). Door robotchirurgie kun je zo nauwkeurig werken dat die schade zeer beperkte schade is en het herstel dus vlotter verloopt.”

Prof. Himpens, directeur van het Mariaziekenhuis, kondigde deze belangrijke investering aan tijdens de uitreiking van het net behaalde NIAZ-kwaliteitslabel. “De MAKO-robot is niet hoogtechnologisch maar wel innovatief. Dit is basiszorg op topniveau. Als hét ziekenhuis voor onze regio willen we investeren in de optimale zorg voor onze patiënten: kniechirurgie behoort tot onze kerntaak en daarom is deze investering zo belangrijk voor ons. Later behoren ook heupprothesen, geplaatst door de robot, tot de mogelijkheid””

Primeur

In april 2017 werd in Londen tijdens het internationaal kniecongres de eerste robot in Europa gelanceerd voor het plaatsen van een kunstknie. Een jaar later mag het Mariaziekenhuis als eerste in België de robot in gebruik nemen. Ondertussen zijn er al 18 knierobots operationeel in Engeland, Duitsland, Italië en Luxemburg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.