E-bike draait ons rad voor ogen in strijd tegen obesitas

Fietspromotie kan Europese steden helpen om problemen rond obesitas aan te pakken, zegt een studie van UHasselt en de Vlaamse Instelling voor Technologisch onderzoek (VITO). Ze bekeek de invloed van vervoerskeuze op de BMI. Opvallend: de elektrische fiets had daarop minder invloed dan openbaar vervoer, moto of de gewone fiets.  

Iedere dag klassiek fietsen helpt het beste om overgewicht en obesitas tegen te gaan, zegt de studie van UHasselt en VITO voor het PASTA-project van de Europese Commisie. De onderzoekers bestudeerden data uit 7 Europese steden waaronder Antwerpen. Wie dagelijks fietst, weegt minder een niet-actief iemand. De studie werd zopas gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Environment International.

Gebruikers die denken dat ze door te e-biken hun gewicht kunnen intomen, komen bedrogen uit. Ze hebben niet alleen een hoger BMI dan de gewone fietser, maar ook dan gebruikers van het openbaar vervoer.  “In volgorde hebben fietsers de laagste body mass index, gevolgd door wandelaars, personen die het openbaar vervoer nemen en motorrijders. Pas daarna komen de gebruikers van de elektrische fiets”, zegt UHasselt en VITO-onderzoekster Evi Dons. “Automobilisten tot slot hebben het hoogste BMI.”

“Tijdens dit onderzoek volgden we lang 2.000 stadsbewoners op. Mannen die dagelijks de auto inwisselden voor de fiets om bijvoorbeeld naar het werk te gaan of voor inkopen, verloren 0,75 kg gewicht. Bij vrouwen was dit gewichtsverlies iets minder”, legt Evi Dons uit. Af en toe fietsen, zorgt ervoor dat mensen hun huidige gewicht aanhouden. “Door geregeld te fietsen voorkomen mensen met overgewicht dus dat ze nog extra gewicht bijkomen. En mensen met een normaal gewicht zullen hierdoor ook geen overgewicht krijgen of obees worden”.

Gezondheidsrisico’s

David Rojas, onderzoeker aan Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal): “Wereldwijd verdrievoudigde obesitas sinds 1975. In 2016 kampten meer dan 1.9 miljard volwassenen met overgewicht. 650 miljoen van hen was obees. Dit zijn gigantische cijfers. Gelukkig kunnen overgewicht en obesitas, en hieraan gerelateerde ziektes, grotendeels vermeden worden door bijvoorbeeld dagelijks te wandelen of te fietsen.”

Het onderzoek toont aan dat steden meer moeten inzetten op het promoten van actieve mobiliteit. Voor het PASTA-project lijsten de onderzoekers ook enkele goede voorbeelden op van maatregelen die actieve mobiliteit in steden stimuleren. Die zijn hier terug te vinden. 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Paul De Roeck

    17 oktober 2018

    Uw BMI is dan wel hoog maar je haalt wel een vervuilende auto uit het milieu