MedTech Flanders, BlueHealth Innovation Center en lifetech.brussels: samen sterk

Constante innovatie in medische en biologische technologie is onontbeerlijk om onze gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar te houden. In Ellezelles stelden enkele startups hun project voor. Ze legden hun visie voor aan de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs.

In de rand van dit innovatie-event kondigden MedTech Flanders, Blue Health Innovation Center en lifetech.brussels de intentie aan om samen te werken aan projecten die de regio’s overstijgen. Ze willen daarbij inspelen op de innovatie en de noden van de Belgische ziekenhuizen. Concreet zullen ze startups en accelaratietrajecten begeleiden en informatie mee verspreiden. Die synergie zal een toegevoegde waarde zijn voor alle startups and scale-ups met een focus op digitale gezondheid.

Transparanter

Dat alles heeft een invloed op de klinische praktijk in ziekenhuizen. Tom Braekeleirs, directeur van het BlueHealth Innovation Center, legt de klemtoon op de het begeleidingsaspect tijdens de idee-fase en de eerste initiatieven voor een financiering. Voor jonge ondernemers wordt alles veel transparanter. “De samenwerking is een logische stap: het heeft geen zin om onze startups aan te moedigen om van onder hun kerktoren te komen, als we zelf niet het goede voorbeeld geven. BlueHealth Innovation Center is vooral bezig met de digitale aspecten van innovatie. Dat sluit aan op de medisch-technologie industrie die vandaag de dag meer en meer softwarecomponenten ontwikkelt.”

Unieke kans

Azèle Mathieu, manager lifetech.brussels, is blij met de stap naar de ziekenhuiswereld en de uitgavenbeheersing, ook in functie van de vergrijzing. “Voor zover de kosten-baten-balans voor onze maatschappij positief blijft, is innovatie heel zeker een unieke kans voor de ziekenhuiswereld. Ik hoop van harte dat dit de start is van een lange-termijnproject.”

Actieve samenwerking

Prof. Pascal Verdonck juicht dit toe als ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs en CEO van MedTech Flanders. “Het is belangrijk dat de ziekenhuisdirecteurs en -wereld op de hoogte zijn en blijven van innovatie rond ontwikkelingen in de medische technologie en de digitale gezondheid. Waar de Belgisch startup zich bevindt, is niet zo belangrijk. Wel belangrijk is dat de jonge startup-wereld actief samenwerkt met de ziekenhuizen om initiatieven te faciliteren.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.