Besmet ziekenhuispersoneel kan bij hoge uitzondering aan de slag in covid-afdelingen

Zorgpersoneel dat besmet is met het coronavirus, maar asymptomatisch is, kan "bij hoge uitzondering en als alle andere mogelijkheden om personeelstekort op te vangen uitgeput zijn" werken op de covid-afdelingen. Sciensano staat die uitzondering al sinds eind 2020 toe. Nu de ziekenhuizen weer met een grote personeelsuitval geconfronteerd dreigen te worden, wordt die uitzondering weer actueel.

UZ Brussel-directeur Marc Noppen opperde dinsdagavond op de VRT al die mogelijkheid. Hij verwees in dat verband ook naar de hoge vaccinatiegraad onder het UZ-personeel en het feit dat de omikronvariant voorlopig minder ernstig lijkt te zijn. In De Standaard en Het Nieuwsblad zegt ook Dominique Benoit, hoofd intensieve zorg bij het UZ Gent, dat zij over een paar weken besmet personeel zullen inzetten, "in een overmachtssituatie".

In de richtlijnen van Sciensano wordt hiervoor verwezen naar een advies van de Risk Assessment Group van eind oktober 2020. Voor deze uitzondering gelden wel enkele strikte voorwaarden: besmet personeel kan enkel aan de slag in de COVID-eenheden. Daarnaast wordt contact met andere mensen en personeel vermeden, gebruiken zij waar mogelijk verschillende ingangen, kleedkamers...

Als blijkt dat deze zorgverleners een hoge virale lading vertonen, positief testen bij een snelle antigeentest of zich hierbij gestrest of ongemakkelijk voelen, dan moeten ze thuis blijven.

Een besmet personeelslid mag ook nooit op eigen houtje beslissen om toch aan het werk te gaan. De directie neemt samen met de arbeidsarts hiervoor de beslissing.

De algemene regel voor zorgpersoneel blijft intussen dat zij zeven dagen in isolatie gaan en drie dagen voorzichtig zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.