Christelijke vakbond plant acties in Franstalige ziekenhuizen

De Franstalige christelijke overheidsvakbond CSC Services publics roept op tot acties in de Franstalige openbare ziekenhuizen. De vakbond weigert verder te onderhandelen over een nieuw loonsysteem dat op 1 juli van kracht gaat in de ziekenhuizen.

De eerste acties worden voorbereid in de ziekenhuizen van het IRIS-netwerk in Brussel, net als in verschillende ziekenhuizen in Luik, Bergen en Doornik. In het Brusselse Erasmusziekenhuis voeren verplegers op de spoed en intensieve zorg sinds maandag al actie omdat ze hun specialisatiepremie willen houden bovenop een baremieke verhoging. 

De Franstalige christelijke bond is wel akkoord gegaan met een protocol over functiebeschrijvingen, maar nog niet over de loonbarema's. De vakbond zegt "geen blanco cheque" te willen ondertekenen en wil garanties voor vastbenoemden. Volgens Véronique Sabel speelt de hervorming vooral in Franstalige België omdat er in Vlaanderen haast geen openbare ziekenhuizen meer zijn. De vakbond zit nog met verschillende vragen.

"Al toen Maggie De Block nog minister van Volksgezondheid was, was er een wil om de lonen van openbare en private instellingen te harmoniseren voor de hele zorgsector", zegt Sabel. "Meer dan een herwaardering, is deze harmonisering via het IFIC (instituut voor functieclassificatie, red.) een vermomde privatisering van de overheidsdienst, gelinkt aan de invoering van ziekenhuisnetwerken onder de koepel van vzw's."

Omdat de andere vakbonden zich niet terugtrokken uit de onderhandelingen, komt de start op 1 juli niet in gevaar. CSC hoopt dat overheidszorgpersoneel gedurende de hele carrière nog zullen mogen switchen tussen het oude en het nieuwe loonsysteem, afhankelijk van wat voordeliger is. Momenteel mogen ze kiezen, maar is de keuze voor het nieuwe systeem definitief.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.