Cliniclowns steken kinderen een hart onder de riem tijdens vaccinatie

Vanaf vandaag staan cliniclowns overal in Vlaanderen paraat om kinderen tijdens hun coronavaccinatie te steunen. Het startschot werd gegeven in de Brabanthal in Leuven.

Omwille van de covid-pandemie kunnen de cliniclowns niet altijd meer terecht in de ziekenhuizen om kinderen op te beuren. "We dachten dat het wel leuk zou zijn om ook in de vaccinatiecentra de kinderen een hart onder de riem te steken", vertelt Valérie Van Gastel, dagelijks bestuurder bij de cliniclowns. "Sommige kinderen ervaren een beetje angst of zijn nerveus om de prik te krijgen. We hopen die weg te nemen dankzij de aanwezigheid van onze clowns."

De drie clowns die woensdag in de Brabanthal aanwezig zijn, gaan niet mee in het vaccinatiehokje met de kinderen. Ze blijven in de wachtruimte voor en na het prikje, en proberen daar voor afleiding voor de kinderen te zorgen. "In de prikkamer moet het proces ook steeds vlot verlopen, het is zeker niet de bedoeling om op een of andere manier voor vertragingen te zorgen." 

De cliniclowns geven nog de hele namiddagshift, tot 18 uur ongeveer, het beste van zichzelf in de Brabanthal. In totaal komen er vandaag ongeveer 420 kinderen langs om zich te laten vaccineren. Zaterdag zijn er dat 520, de dagen daarna zal het aantal kinderen in het Leuvens vaccinatiecentrum steeds rond de 500 liggen. 

Tijdens de komende dagen trekken de clowns ook nog onder meer naar de centra in Rotselaar en in Lier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.