Dr. Kim Geybels en Els Ampe vinden elkaar in Voor U

Dr. Kim Geybels kan de politiek niet laten. Ze maakt een tweede comeback, dit keer voor de lijst Voor U van Els Ampe. De rode draad doorheen de carrière van beide vrouwelijke politici lijkt een afkeer te zijn van de traditionele manier van politiek bedrijven, vrijdenkers met flink wat zin voor kritiek en inzet voor het algemeen belang. Ze zal de Oost-Vlaamse lijst trekken voor de Vlaamse verkiezingen dit jaar.

Op dit moment is dokter Geybels (42) adjunct-hoofdarts in het Sint-Elisabethziekenhuis van Zottegem maar ze heeft zoals menigeen zich nog herinnert, een bewogen politieke carrière achter de rug. In 2007 studeerde ze af als arts aan de Katholieke Universiteit Leuven en behaalde een bijkomend brevet acute geneeskunde. Daarna ging ze als spoedarts (spoed en MUG) in het Mariaziekenhuis Overpelt werken.

Bij de federale verkiezingen van 13 juni 2010 raakte ze als youngster op de zesde plaats in de kieskring Vlaanderen verkozen met 42.618 voorkeursstemmen om vervolgens in de senaat te gaan zetelen voor de N-VA. Ze ging ook de jongerenafdeling Jong N-VA leiden. Er ontstond een kleine rel met Kamervoorzitter Siegfried Bracke die vond dat ze een te kort rokje droeg in het parlement.

Op 31 augustus 2010 nam ze, al dan niet onder druk van de partijtop, ontslag als senator en jongerenvoorzitter, toen bekend werd dat ze tijdens een vakantie in Thailand in aanraking was gekomen met drugs. In feite zou vooral haar toenmalige lief daar toen mee te maken hebben gehad, luidt het bij Els Ampe die haar weer opviste voor haar nieuwe partij Voor U.

Ze wilde nadien op haar ontslag terugkomen en verder als onafhankelijke zetelen, maar op 7 oktober 2010 besliste het bureau van de Senaat dat haar ontslag rechtsgeldig was. Daarmee leek haar politieke carrière op een dood spoor te zijn beland, want intussen ging de bal aan het rollen om haar uit de partij te zetten, wat ook gebeurde via een beslissing van de partijraad. 

Gelijk na negen jaar

Toch was daarmee de kous niet af. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaf haar negen jaar later, op 21 mei 2019, gelijk omdat ze haar ontslag uit de Senaat niet op eerlijke wijze kon aanvechten. Het kende haar 35.000 euro schadevergoeding toe.

In 2024 sloot ze zich aan bij de pas opgerichte partij Voor U rond Els Ampe. Ze kreeg er de Oost-Vlaamse lijsttrekkersplaats voor de Vlaamse verkiezingen. Ze wil zich toeleggen op welzijn en kinderopvang.

Adjunct-hoofdarts

Met haar medische loopbaan ging het intussen in stijgende lijn: met ingang van 1 april 2021 werd ze benoemd tot adjunct-hoofdarts in het Sint-Elisabethziekenhuis Zottegem, een mandaat dat bevestigd werd bij de benoeming van de nieuwe hoofdarts, dr. Valcke. Haar profiel lijkt perfect te passen bij de volgende recente uitspraak van Els Ampe in De Zondag over haar partij Voor U: "Wij doen niet mee aan de particratie en de cancelculture: iedereen mag zijn mening hebben."

Ondanks de zeer grote vrijheid die partijleden genieten om een eigen standpunt in te nemen, betekent dat niet dat het ideeëngoed van Voor U niet op een gemeenschappelijke sokkel berust (de zogenaamde 'twaalf werken'): "We zijn een democratische en transparante partij die gelooft in de vrije markt en gevoelig is voor sociaal onrecht. Wij willen komaf maken met de hoge belastingdruk door te besparen op de overheid die zich moet beperken tot haar kerntaken. Daarover is iedereen het eens", vat Els Ampe die zienswijze samen.

“De goesting om aan politiek te doen, die is altijd gebleven”, laat Kim Geybels in de algemene pers weten. “Maar het heeft lang geduurd vooraleer ik die traumatische ervaring van 14 jaar geleden achter mij kon laten.” 

Intussen dient wel nog een en ander te worden uitgeklaard over het standpunt van Ampe die in de richting gingen van complottheorieën in verband met vaccins. Zeker met Michael Verstraeten, oprichter van de beweging Viruswaanzin - die ook op de lijst van Voor U zal staan - moeten de plooien daar worden gladgestreken. "Ik heb in die periode als spoedarts aan de lijve ondervonden hoe gevaarlijk covid was. Maar zij hebben me verzekerd dat ze niet achter de complottheorieën stonden en in de wetenschap geloven.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    22 januari 2024

    Der Sieg Fried heeft duidelijk bewezen dat hij zijn daguurtje wel waard was door met recht en reden te protesteren tegen de mini rok !
    En nu enkel nog protesteren tegen het privé schietkot van Netanyahu !