Even allemaal in rouw

Vandaag, op de dag van nationale rouw, stond ons land even stil. Letterlijk vanmiddag. Ter herdenking van de slachtoffers van de overstromingen werd een minuut stilte gehouden. Met ook de hulpverleners in de belangstelling. Slechts één dissonant geluid uit Luik.

De radiozenders speelden pal op de middag 'No Sound But The Wind' van Editors als teken van solidariteit. Een minuut later loeiden in heel het land de sirenes van de hulpdiensten. De rouwsfeer zal zeker ook een uitloper kennen tijdens de nationale feestdag morgen.

De balans van het aantal slachtoffers ligt voorlopig op 31, maar de kans is groot dat dat aantal nog oploopt omdat nog 70 mensen vermist zijn. Daarnaast is er de enorme stoffelijke schade, en nog niet erg zichtbaar maar zeker ook ingrijpend zal het trauma zijn waarmee vooral het zuiden van het land geconfronteerd wordt. Dat was ook een van de grootste bekommernissen van het gezondheidspersoneel in het UZ Luik dat zich in het hart van de ramp bevond: het ziekenhuis nam psychologen en maatschappelijk werkers aan om deze steun te verlenen.

Dissonant

Slechts één dissonant geluid werd eerder wel genoteerd bij 160 Vlaamse brandweerlui die hulp wilden verlenen in Wallonië, meldt Het Nieuwsblad. Gisteren moesten ze tot hun grote frustratie een hele dag werkloos in hun kazerne toekijken, omdat hun hulp niet gewenst was in de streek rond Luik.

Dat ondanks de grote blijken van solidariteit de dagen voordien van de hulpverleners en de dankbetuigingen van de plaatselijke bevolking. Blijkbaar stak de lokale crisiscel van Luik, onder leiding van gouverneur Hervé Jamar, stokken in de wielen. Overigens niet alleen bij de Vlaamse hulpverleners, maar ook bij de korpsen uit Henegouwen en Luxemburg die werkloos zouden hebben moeten toekijken.

Op zondagavond liet de lokale crisiscel aan de assisterende korpsen verstaan dat hun hulp op maandag niet meer nodig was. “Op dat moment zagen we nog altijd schrijnende beelden. Iedereen op het terrein wist dat er nog véél werk was”, aldus diverse korpsen in Het Nieuwsblad.

Dat leidde tot een oproep van Bart De Wever naar minister Annelies Verlinden om in te grijpen. Na urenlang overleg liet het Luikse commando maandag weten dat het vanaf vandaag toch een beroep wil doen op externe brandweerkorpsen.

Halfstok

De politieke wereld stopte uiteraard ook even met draaien vandaag: vlaggen aan officiële gebouwen hangen overal halfstok. Premier Alexander De Croo (Open Vld) hield samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) een herdenkingsplechtigheid in Verviers, een van de zwaarst getroffen steden van ons land. Daar was ook de koning aanwezig. HIer leest u zijn toespraak die in het teken stond van de moeilijke tijden die ons land meemaakt en de solidariteit die meer dan ooit nodig is.

Nog enkele acties zetten het moment van rouw kracht bij. Trams en bussen van De Lijn en MIVB bleven één minuut stilstaan. Belgische atleten, coaches en medewerkers op de Olympische Spelen in Tokio hielden er al een minuut stilte om de slachtoffers van de watersnoodramp te herdenken.

Eerder werd bekend dat de 21 juli-viering iets ingetogener dan anders zal verlopen wegens de pandemie. Nu is dat zeker het geval, al zal het opzet wellicht niet erg veranderen: de nationale feestdag zou in het teken staan van de coronahelden. Al wie zich de afgelopen maanden heeft ingezet in de strijd tegen de coronapandemie, wordt geëerd. Bij uitbreiding kan dit nu ongetwijfeld voor alle hulpverleners die betrokken waren bij de overstroming.

Al onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van deze verschrikkelijke ramp en naar de hulpverleners die hun inspanningen niet spaarden in de ziekenhuizen of ter plekke.

> Overstromingen: UZ Luik draait op volle toeren

> 20 juli dag nationale rouw

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.