Federale begroting - Unizo geeft akkoord "voordeel van de twijfel"

Het akkoord dat het kernkabinet vanochtend heeft bereikt over de begroting, krijgt van werkgeversorganisatie Unizo "het voordeel van de twijfel". Dat zei topman Danny Van Assche in een reactie. "Er zijn toch een aantal antwoorden op belangrijke punten en we zijn opgelucht dat men toch naar ons geluisterd heeft."

Unizo was met name "bijzonder boos" wat de afschaffing van het ziektebriefje voor één dag afwezigheid betreft, een maatregel die werknemers tot drie keer per jaar zouden kunnen inroepen. Uiteindelijk liet vicepremier Petra De Sutter (Groen) vanochtend weten dat er voor kleine en middelgrote ondernemingen een uitzondering zou komen.

"We horen nu toch dat er naar ons geluisterd is en dat er een afwijkende regeling komt voor kmo's. Dat zorgt wel voor opluchting", aldus Van Assche. Unizo vreesde vooral zogenaamde 'maandagziekte'. "Je kan dat niet vanuit Brussel voor iedereen beslissen. Je hebt er altijd sommigen die er de kantjes van aflopen", benadrukt hij. "Wij vinden dat het aan het bedrijf zelf is om daarmee om te gaan. Een bedrijf met een goede sfeer en waar iedereen elkaar vertrouwt, kan dan zelf beslissen wat het doet."

Voorts is Unizo ook tevreden dat de regering een reeks maatregelen neemt tegen de krapte op de arbeidsmarkt, volgens Van Assche "het grootste probleem" waarmee de bedrijven momenteel te kampen hebben. Het gaat onder meer om een plan tegen arbeidsongeschiktheid, een reeks arbeidsmarkthervormingen en de geleidelijke afbouw van de bijzonder RSZ-bijdrage.

Ook onder meer nog de invoering van de energienorm - waarbij de energieprijzen niet meer kunnen stijgen dan in de buurlanden - krijgt de goedkeuring van Van Assche. "We pleiten daar al langer voor", zegt hij. "Het had er sneller mogen komen, maar dat het volgend jaar wordt ingevoerd, is een goede zaak."

De Unizo-topman wacht nog de details van het akkoord af. "De concrete uitwerking van diverse aandachtspunten blijft vooralsnog vaag. In afwachting van de definitief uitgewerkte teksten geven we dit akkoord in elk geval het voordeel van de twijfel, besluit Van Assche. Hij verwacht wel nog "heel andere zaken die ons de wenkbrauwen doen fronsen" tegen te komen. Hij zet alvast vraagtekens bij de haalbaarheid van vijf individuele opleidingsdagen voor werknemers.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.