Geen stoffen mondmaskers meer toegelaten in Vlaamse zorginstellingen

Stoffen mondmaskers zullen niet meer toegelaten zijn in de Vlaamse zorginstellingen. Bezoekers moeten een chirurgisch masker dragen, terwijl het zorgpersoneel van een hele reeks instellingen verplicht een FFP2-mondmasker zal moeten dragen. Dat heeft de taskforce Zorg  beslist, zo werd vernomen van voorzitter Karine Moykens.

De stoffen mondmaskers worden voor zowel personeel als bezoekers gebannen in onder meer woonzorgcentra, revalidatiecentra, psychiatrische verzorgingstehuizen en instellingen voor per­sonen met een handicap. 

Ook sommige ziekenhuizen stappen overigens van de stoffen mondmaskers af. Zo kondigde AZ Groeninge in Kortrijk woensdag nog aan dat vanaf vrijdag "enkel nog chirurgische mondneusmaskers zijn toegelaten". 

De taskforce Zorg breidt ook de FFP2-mondmaskerplicht voor personeel, die sinds maandag geldt in woonzorgcentra, uit naar andere instellingen. Die zal ook gelden in dagverzorgingscentra, herstelverblijven, psychiatrische verzorgingstehuizen en de sector personen met een handicap waar kwetsbare mensen worden opgevangen, zegt Moykens. 

Elders in de de sector personen met een handicap en in revalidatiecentra zullen FFP2-maskers worden aanbevolen. En in de gezins- en thuiszorg wordt er gekeken waar en wanneer zo'n masker nodig is. 

In alle Vlaamse zorginstellingen zullen personeelsleden die een hoogrisicocontact hadden, gedurende tien dagen na dat contact een FFP2-masker moeten dragen, geeft de voorzitter van de taskforce Zorg nog mee.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.