Gezondheidszorg: de meest gebruikte zwakke wachtwoorden

In een internationaal onderzoek naar cyberveiligheid ging de gespecialiseerde firma NordPass na wat de meest voorkomende wachtwoorden in de gezondheidszorg zijn. Op kop: 12345 en 123456...

Medewerkers in de gezondheidszorg gebruiken vaak zeer zwakke wachtwoorden voor hun professionele accounts. Volgens het onderzoek blijven wachtwoorden als "123456", "wachtwoord (of password)" en "12345" bovenaan de lijst staan. 32 procent van de wachtwoorden van de financieel sterkste bedrijven verwijst naar het bedrijf zelf, bijvoorbeeld de bedrijfsnaam, delen van de naam, het e-maildomein of het product van het bedrijf.

Er werd ook ontdekt dat mensen die voor bedrijven in de gezondheidszorg werken vaak "Med" als wachtwoord kiezen.

Andere sectoren zijn ook 'creatief': het wachtwoord "dummies" staat op de 6e plaats onder werknemers in de sector consumptiegoederen en "snowman" staat op de 11e plaats in de energiesector.

Zakelijke wachtwoorden moeten sterk zijn zoals de meesten intussen wel weten. Ze moeten bestaan uit willekeurige combinaties van ten minste 20 hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.

Daarom enkele tips:

  • schakel multi-factor authenticatie in: dat is een extra beveiligingslaag via een ander apparaat, in combinatie met e-mail of sms-codes. Het is vergelijkbaar met twee of meer sloten op dezelfde deur.
  • werk met single sign-on. Dat stelt eindgebruikers in staat om eenmalig in te loggen waarna ze automatisch toegang krijgen tot meerdere applicaties en resources in het netwerk. Zo vermindert single het aantal wachtwoorden dat moet worden beheerd.
  • beoordeel kritisch de toekenning van toegangsrechten. Toegangsrechten moeten worden ingetrokken van mensen die het bedrijf verlaten en alleen worden gegeven aan degenen die specifieke toegang nodig hebben.
  • gebruik een wachtwoordmanager. Met een bedrijfsoplossing kunnen bedrijven al hun wachtwoorden veilig op één plaats opslaan, ze delen binnen de organisatie, hun sterkte garanderen en toegangsrechten effectief beheren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.