Golf van ontslagen bij Britse zorgverleners

Tussen juli en september 2021 hebben ongeveer 33.000 zorgmedewerkers van de Britse nationale gezondheidsdienst (NHS) ontslag genomen. Dat is bijna het dubbele van het aantal in het laatste kwartaal van 2019, blijkt uit officiële cijfers. Voor velen werd de druk tijdens de coronapandemie te veel.

"Tegen het einde van de tweede golf had ik nachtmerries, paniekaanvallen, slapeloosheid, stemmingswisselingen. Mijn persoonlijke leven viel uit elkaar. Ik had zelfmoordgedachten", zegt een van hen, Joan Pons Laplana.

"Ik zag een patiënt van mijn leeftijd op een tablet afscheid nemen van zijn dochter die even oud was als de mijne. Enkele ogenblikken later was hij dood", zegt hij nog. Hij kreeg de diagnose posttraumatisch stresssyndroom.

Volgens een onderzoek van de vakbond Unison kampte meer dan twee derde van het medisch personeel tijdens de pandemie met een burn-out en werkte meer dan de helft meer dan hun contractueel vastgelegde uren. Meer dan de helft van de werknemers in de sector zou op zoek zijn naar een nieuwe baan.

Voor de pandemie was er al ongeveer een tekort van 100.000 mensen bij de NHS, aldus de vakvond. De pandemie heeft de situatie alleen nog maar verergerd, klinkt het.

Omdat ook nog eens personeel uitvalt of in quarantaine moet door de besmettelijkere coronavariant, zijn soldaten ingezet in ziekenhuizen en als ambulancier in het Verenigd Koninkrijk.

Ook de brexit bemoeilijkt de zaken aangezien veel buitenlanders werken bij de NHS. Nieuwe werknemers vanuit het buitenland kunnen er nu minder snel aan de slag wegens de complexe en dure migratieprocedures.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.