Groen zet in op eerlijk klimaat dat iedereen meeneemt

"Dit wordt een cruciaal jaar voor een eerlijk klimaat beleid". Dat zei Groen-covoorzitter Vaneeckhout op Refresh, het zomers politiek festival waarop de partij het politieke jaar aftrapt. Voor zijn collega-covoorzitter Naji "is het essentieel dat we de klimaattransitie meteen aangrijpen als opportuniteit om ongelijkheid in de samenleving weg te werken en iedereen de kans op een goeie gezondheid te bieden." Zo pleit de partij voor een renteloze lening van 80.000 euro voor energiezuinige renovaties en wil Groen 200.000 nieuwe klimaatneutrale sociale woningen.

Voor Groen zal het komende jaar bepalend zijn tussen eerlijk klimaatbeleid of een carte blanche voor grote vervuilers. In de toespraak van de covoorzitters benadrukte Naji de verwoestende impact van de klimaatcrisis, die zich de afgelopen zomer heeft gemanifesteerd in extreme weersomstandigheden.

Vaneeckhout verwees naar de verwezenlijkingen van de groene minister. Federaal minister Tinne Van Der Straeten investeerde in vier keer meer wind op zee. "En ook nu blijven we gaan voor een uitbreiding van het sociaal energietarief en goedkopere elektriciteit via de accijnzen, want groene, betaalbare energie van bij ons, daar zorgen Groenen binnen Vivaldi voor", zei hij. 

En Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt zorgde ervoor dat het openbaar vervoer de goedkoopste optie is in Brussel, waar jongeren en senioren 1 euro per maand betalen voor een abonnement van de MIVB. "Als Elke Van den Brandt dat kan realiseren met de MIVB in Brussel, moet dat in het welvarende Vlaanderen voor De Lijn ook kunnen. Want we mogen niet vergeten dat heel veel mensen afhangen van het openbaar vervoer, omdat ze geen geld hebben voor een auto of elektrische fiets", aldus nog Vaneeckhout.

"Waar Groenen besturen, gebruiken ze elke hefboom om een eerlijker klimaatbeleid uit te zetten, federaal, in Brussel en lokaal. Maar de Vlaamse regering doet dat niet", sneerde Naji. "De afgelopen maanden hebben we gezien hoe de Vlaamse regering bedrijven in een zee van onzekerheid heeft gestort. Bij gebrek aan stikstofdecreet staan veel vergunningen nu op de helling", klonk het. Voor haar heeft de lobby van grote vervuilende bedrijven de touwtjes in handen in Vlaanderen. "Want het was de zomer van Ineos", het bedrijf van één van de rijkste mensen ter wereld, dat veel meer privileges krijgt, wat ook de impact op milieu en klimaat is.

De overheid moet de industrie pushen in de richting van klimaatneutraliteit. In ruil voor steun moeten grote vervuilers hun verantwoordelijkheid nemen en moeten nieuwe jobs goede sociale voorwaarden bieden. Groen wil een klimaatpact met de industrie om die afspraken te verankeren.

Groen wil vanop verschillende fronten eerlijk klimaatbeleid realiseren. "Een land waar je woont in een energiezuinige en comfortabele woning, met betaalbare groene energie van bij ons, en waar je gemakkelijk met het openbaar vervoer naar je job met goeie voorwaarden kan", stelden Naji en Vaneeckhout. Een eerlijk klimaatbeleid betekent dat de lasten en vooral de lusten eerlijker verdeeld zijn. Het betekent dat mensen die niet zomaar een renovatie of een aantal zonnepanelen kunnen betalen, daarin gesteund worden door de overheid. Een klimaatbeleid dat massavervuilers niet meer met hun vervuiling laat wegkomen, maar hen op hun verantwoordelijkheid wijst. 

"Groen is niet alleen goed voor de planeet, ook voor je gezondheid en ook voor rechtvaardigheid. Enkel met Groen is er ook aandacht voor iedereen die getroffen wordt door onrechtvaardigheid en ongelijkheid. Eerlijk klimaatbeleid is goed voor onze gezondheid en die van onze kinderen en kleinkinderen. De toekomstige generaties zullen beoordelen op de acties die we nu ondernemen", alus Vaneeckhout.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.