Inflatie stijgt fors naar 11,27% procent, hoogste cijfer in bijna halve eeuw

Het inflatiecijfer steeg in september naar 11,27%. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 1975. Vooral duurdere energie en voeding liggen aan de basis van de stijging. Eind augustus bedroeg de inflatie nog 9,94%. Er kwam dus een flinke hap bij. 
Net zoals de voorbije maanden zijn de hoge energieprijzen voor een groot deel verantwoordelijk voor de toenemende inflatie, maar naast gas, huisbrandolie en elektriciteit drijven ook onder meer voeding, kleding, alcohol, restaurantbezoeken en hotelkamers de inflatie op. Bij de voedingscijfers stegen de prijzen van zuivelproducten als boter en melk met ruim een kwart.

De gezondheidsindex staat op 120,53 punten in september.

De inflatie van energie bedraagt 60,5% vergeleken met vorig jaar. Dat staat voor een aandeel van 5,4 procentpunt in de totale inflatie, bijna de helft dus. Voor voeding is dat 10,4% en 2 procentpunt.  Er zijn ook producten die in een jaar tijd goedkoper werden, zoals televisie-apparatuur (-11,9%), smartphones (-9,9%), computers (-5,2%) en andere multimedia.

Voor Michel Creemers (ASGB/Kartel) ligt de gestegen energiekost op zowat het dubbele als vorig jaar. Hij wacht de nieuwe energiefactuur af alvorens een balans te maken maar denkt dat de kostenstijging voor huisartsenrelatief meevalt, vergeleken met ziekenhuizen: daar neemt deze post een dan een behoorlijk deel uit het budget.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    29 september 2022

    Hoeveel x nog moeten Madam La Garde en die bankbedienden , die U fondsen in de strot willen drammen , nog herhalen dat de inflatie slechts TIJDELIJK is ?
    Moesten wij zuk ne zever verkopen ivm Geneeskunde , we meugen naar De Orde en zijn geschorst , en die gasten meugen ip ulder vetbetaald leeg gat bleuven zitten !