"Laat bloed onschuldige man niet aan uw handen kleven, Iran" (zaak Djalali)

"Laat het bloed van een onschuldige man niet aan uw handen kleven #Iran Het is noodzakelijk dat alle politici handelen om de executie van een onschuldige Zweedse #gijzelaar te stoppen die al meer dan 6 jaar wordt vastgehouden. Zijn gruwelijke moord staat binnen enkele dagen gepland."

Die boodschap retweette dr. Gerlant Van Berlaer, spoedarts UZ Brussel, enkele dagen geleden nog. Dr. Van Berlaer voert als vriend van zijn gevangen collega-spoedarts al jaren actie om hem vrij te krijgen uit een Iraanse cel waarin hij terechtkwam op beschuldiging van spionage. Een volkomen uit de lucht gegrepen beschuldiging, wellicht ingegeven omdat Iran hem wil ruilen tegen een Iraanse terrorist die in Zweden terechtstaat.

Enkele maanden geleden nog schreef dr. Van Berlaer een emotionele brief voor de ter dood veroordeelde VUB-professor.  Ondanks het vele protest van de voorbije maanden is Iran (nog) niet teruggekomen op de beslissing en is de executie nu gepland over enkele dagen.

"Afgeschilderd als crimineel in plaats van als wetenschapper"

Zijn brief die hij toen voorlas ter gelegenheid van een schrijfactie voor Djalali, is actueler dan ooit: "Zoals zoveel mensen vraag ik me af hoe je al die tijd overleeft in die afschuwelijke omstandigheden. Ze hebben je afgeschilderd als een crimineel in plaats van een wetenschapper, maar we zullen blijven vechten om gerechtigheid voor jou te krijgen."
"Als je collega en vriend is het onmogelijk voor mij om je voor te stellen in een cel van een paar vierkante meters. Niet meer in staat om andere mensen te helpen, maar waar je afhangt van onze hulp."
Van Berlaer had en heeft ook een boodschap voor de vrouw en kinderen van Djalali. "Voor jullie maak ik deze belofte vanuit het diepste van mijn hart: we zullen nooit opgeven om te vechten voor jullie en jullie vader. We zullen dit onrecht nooit accepteren en we zullen jullie altijd bijstaan in deze strijd. Om Ahmadreza terug te krijgen waar hij thuis hoort. Thuis, bij zijn vrouw en kinderen."

> Executie dreigt na nieuwe isolatie
 
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.