Les Engagés stellen Van Quickenborne in gebreke over overbevolking gevangenissen

Verscheidene mandatarissen van Les Engagés hebben minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) aangemaand om maatregelen te nemen om te vermijden dat de uitvoering van korte celstraffen de overbevolking in de gevangenissen nog doet toenemen. Dat heeft voorzitter en burgemeester van Namen, Maxime Prévot, gezegd op RTL Info.

Sinds 1 september verplicht een wet de uitvoering van straffen onder de twee jaar, wat het risico met zich meebrengt dat het probleem van de overbevolking nog verergert. Volgens Les Engagés zijn de gevolgen van een toename van de overbevolking ernstiger dan een tijdelijk uitstel van de wet. 

Hygiëne en gezondheidszorg

De Franstalige centrumpartij wijst erop dat overbevolking niet enkel de situatie op vlak van hygiëne en gezondheidszorg in de gevangenissen verziekt, maar ook de veiligheid van cipiers en gedetineerden in gevaar brengt. Gemeenten met gevangenissen op hun grondgebied moeten dan weer toezien hoe hun politiediensten opgetrommeld worden om een gebrek aan cipiers te verhelpen. 

Les Engagés stuurden Van Quickenborne een ingebrekestelling. "Bij gebrek aan maatregelen van uw kant binnen dertig dagen, zullen wij alle middelen aangrijpen opdat, op ons grondgebied, de veiligheid van de bevolking en de gezondheid en waardigheid van de gedetineerden verzekerd is", waarschuwen onder meer Prévot, burgemeester Vincent Magnus van Aarlen en burgemeester Christine Servaes van Juprelle.

> Overbevolking gevangenissen op recordniveau

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    21 september 2023

    Het zijn vooral de toiletten die te wensen laten !
    Kan dit euvel niet verholpen worden door afgedankte , afgeschreven en doorroeste combi’s te recupereren als broederlijk te verdelen pispalen ?