Licht op groen voor 346,7 miljoen Zorgpersoneelsfonds

De wet van 9 december 2019, nog eens gewijzigd op 9 mei 2021 over de oprichting van een Zorgpersoneelsfonds, is vandaag gepubliceerd. Die wet houdt in dat 346,7 miljoen in het fonds terechtkomt , een bedrag dat geput wordt uit de begroting van het Riziv. Zo moet er onder meer zuurstof komen voor de aanwerving van meer verpleegkundigen.

Op precies te zijn: een totaal budget van 346.785.608,42 euro krijgt het fonds toegewezen, en dat retroactief, met ingang van 2020.

Daarvan is 48 miljoen bestemd om meer verpleegkundigen en zelfstandige verpleegkundigen aan het werk te zetten. Het saldo van dat bedrag wordt toegewezen aan het budget van financiële middelen van de ziekenhuizen.

Volgens een recente studie van het KCE gebeurt het steeds vaker dat noodzakelijke zorg niet verleend wordt, omdat er te weinig verpleegkundigen zijn in verhouding tot het aantal patiënten. In ons land droeg een verpleegkundige in 2019 zorg voor 9,4 patiënten, terwijl internationaal meer dan 8 patiënten per verpleegkundigen als onveilig wordt gezien.

Zorgnet-Icuro was vragende partij om het fonds in te bedden in de reguliere ziekenhuiswerking.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.