"Maatregelen waarschijnlijk onvoldoende om kentering teweeg te brengen" (Zorgnet-Icuro) 

"De genomen maatregelen zullen waarschijnlijk onvoldoende zijn om een kentering in de belasting in de ziekenhuizen teweeg te brengen." Dat heeft Margot Cloet, de topvrouw van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, gezegd in "Het Journaal". Cloet had liever een korte pauze met stevigere maatregelen gehad om daarna de samenleving geleidelijk aan te heropenen.

Het Overlegcomité heeft beslist om de mondmaskerplicht gevoelig uit te breiden. Voortaan geldt die voor iedereen vanaf tien jaar en op veel meer plaatsen. Ook het thuiswerk wordt opnieuw verplicht, terwijl het Covid Safe Ticket wordt aangevuld met een mondmaskerplicht.

Toch zal dat pakket aan maatregelen volgens Cloet niet volstaan. "Gisteren waren er 300 ziekenhuisopnames op 1 dag tijd. Dat zorgt voor een hele zware belasting op de zorg, terwijl er in oktober bijvoorbeeld ook 11 procent van het personeel afwezig was."

Cloet is vooral ontgoocheld dat het GEMS-advies, waarin zwaardere maatregelen op tafel werden gelegd, niet is gevolgd. "Ik vrees voor een vicieuze cirkel, waarbij er binnen een aantal weken opnieuw extra maatregelen moeten worden genomen. Dat zou niet goed zijn voor de motivatie van de bevolking en ook niet voor die van het zorgpersoneel."

In een reactie  licht de topvrouw van Zorgnet-Icuro toe dat het pakket aan maatregelen "eerder bestemd lijkt voor wanneer de piek in de coronacurves voorbij is" dan voor een moment wanneer alle indicatoren op rood staan, zoals nu het geval is. "Bovendien wordt het effect van de maatregelen pas binnen twee weken duidelijk, wanneer misschien ook het griepseizoen erbij zal komen. Ik ben dan ook bezorgd dat dat de zorgsector nog verder zal ontwrichten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.