MAHA-rapport artsen: weer hogere retrocessies na pandemie

De omzet van de ziekenhuizen in 2021 steeg met net geen 10% ten opzichte van het referentiejaar 2019.  Dat valt te verklaren door een trein aan maatregelen die de federale regering nam om te herinvesteren. Ook waren er meer inkomsten uit de apotheek (+11,2%), meer inkomsten uit de artsenhonoraria (+8%) en uit de Riziv-forfaits (+8,1%).

Anderzijds stijgen ook de exploitatiekosten met 10,0% ten opzichte van 2019, net iets meer dus dan de omzet (+9,8%). Dat is vooral te wijten aan de hogere aankoopkosten (25,6% van de omzet) die met 14% toenemen. Er werd 11,1% meer uitgegeven aan farmaceutische producten en 31% meer aan medische producten. Die laatste hadden in 2020 al een aanzienlijke stijging gekend in de context van de gezondheidscrisis (mondmaskers, Covid-19-testen enz.).

De grootste stijging zit bij het Budget Financiële Middelen (BFM) en farma. De farmaproducten nemen een steeds groter deel in de omzet van de ziekenhuizen. Wel blijven de artsenhonoraria het belangrijkste element in het geheel.

Bij de diverse goederen en diensten (34% van de omzet) vinden we ook de hogere retrocessies voor de artsen terug (+5,8% ten opzichte van 2019), na de zware daling (-6,2%) in 2020 ten gevolge van de pandemie.  

Het nijpende personeelstekort is een zware zorg in de ziekenhuizen. De lonen van het personeel (41,5% van de omzet) vertonen een stijging van 8,8% ten opzichte van 2019.

Resultatenrekening Evolutie tegenover 2019
Omzet 9,8%
BFM incl. federale voorschotten 12,0%
BFM plus geraamd inhaalbedrag 9,7%
Forfaits 8,1%
Farmaceutische producten 11,2%
Financiering deelstaat 58,5%
Laagvariabele zorg 1,8%
Honoraria 8,0%
Supplementen en nevenproducten -18,1%

Dreigende verdere verslechtering

Ook niet opbeurend is de enorme stijging van de energiekosten die naar schatting met 61% zullen toenemen. Een extrapolatie van de aansluitende MAHA-enquête bij het rapport over de resultaten van het eerste halfjaar 2022 wijst uit dat het gewoon bedrijfsresultaat van de algemene ziekenhuizen met 135 miljoen euro zou achteruitgaan ten opzichte van het eerste halfjaar van 2021. Men mag er redelijkerwijs van uitgaan dat die verslechtering voor het hele boekjaar 2022 minstens tweemaal groter zal zijn (namelijk 270 miljoen), wat zou neerkomen op een deficitair gewoon bedrijfsresultaat voor de hele sector.

Een derde van de ziekenhuizen blijft in financieel zwaar weer, een steeds weer terugkomende vaststelling het afgelopen decennium.

Lees ook:
> MAHA-rapport ziekenhuizen: daghospitalisaties motor van herstel?
> MAHA-rapport: ziekenhuizen gesteund, maar we verwachten ook wat terug (Vandenbroucke)

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.