Man die bedreigingen uitte in ziekenhuis Anderlecht gedwongen opgenomen

Het Brusselse parket heeft gevraagd om de man die vrijdag bedreigingen uitte in het Sint-Rémi ziekenhuis in Anderlecht gedwongen op te nemen in een gesloten psychiatrische inrichting, zo liet het zaterdag weten. Het heeft in feite een zogenaamde Nixon procedure (1) gestart. De persoon werd vrijdagavond rond 21.00 uur in Sint-Joost-ten-Node gearresteerd.

De man, Hamza, 24, had zich vrijdagochtend gewapend met een mes aangeboden op de spoedafdeling van het Brusselse ziekenhuis. Hij schreeuwde naar verluidt "Allahu Akbar" ("God is de grootste"), zei vervolgens dat hij ging sterven maar terug zou komen om "iedereen te doden", aldus getuigen.

Het individu vertrok vervolgens zonder slachtoffers te maken. De politie nam de dreiging echter zeer serieus en organiseerde onmiddellijk een klopjacht. Het parket van Brussel werd op de hoogte gebracht, evenals alle andere politiezones in de hoofdstad en alle ziekenhuizen in het Brusselse gewest. De politie van zijn woonplaats Martelange, in de provincie Luxemburg, werd eveneens in kennis gesteld.

Vrijdagavond werd de man uiteindelijk gearresteerd in Sint-Joost-ten-Node. Volgens de politie verliep de arrestatie vlot.

(1) Brussel beschikt over de Nixon-lijn, die uniek is in België. Dit initiatief maakt een billijke verdeling van de expertiseverzoeken onder de psychiatrische spoeddiensten mogelijk, net als duurzaam multidisciplinair werk en een intensieve zoektocht naar alternatieven voor gedwongen zorg voordat het gedetailleerd medisch verslag wordt geschreven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.