Marc Noppen hoopt op terughoudendheid van bevolking bij versoepelingen

De cijfers evolueren positief in het UZ Brussel, dat ziet CEO Marc Noppen. Maar voorzichtigheid blijft geboden. De Indiase variant blijft hem zorgen baren. Collega en VUB-professor Huisartsengeneeskunde Geert Devroey hoopt dat deze "evenwichtige versoepelingen" voldoende draagvlak creëren.

"We zien dat die Indiase variant in de ons omringende landen begint op te duiken. Zelfs in Luxemburg. Als je ziet wat er in Engeland aan het gebeuren is waar al meer dan de helft van de gevallen een Indiase variant is. Daar zijn ze toch wat gereserveerder over de versoepelingen", opent Noppen. 

Gaat het te snel dan? De dagelijkse besmettingen en de positiviteitsratio liggen nog redelijk hoog in de ogen van Noppen. Doordat bijlange nog niet iedereen volledig gevaccineerd is, is het nog een situatie waar het virus nog circuleert onder de mensen die niet volledig beschermd zijn. 

"Het is een periode waarin we hopen dat nog heel wat mensen wat terughoudend blijven. Anders gaan we vanaf eind juni opnieuw een stijging zien, dat is voorspeld door de statistici", verklaart Noppen. "Er zijn wel heel veel zaken die in buitenlucht mogen en daar ben ik blij om dat het opnieuw kan. De zaken die binnen doorgaan, dat blijft een risico."

Bij VUB-professor Dirk Devroey is er hoop dat de versoepelingen net de motivatie brengen om de regels die nog bestaan na te leven: "Deze evenwichtige versoepelingen laten ons toe om op een veilige manier de zomer in te zetten. De versoepelingen moeten zeker een draagvlak creëren bij de bevolking om de maatregelen te blijven volgen", tweet Devroey.

In het UZ Brussel is het intussen nog steeds niet normaal werken en liggen er nog zeven COVID-19-patiënten op intensieve zorg. De cijfers zakken geleidelijk aan, dat is het positieve nieuws. De vaccinatie kan hierin echt het verschil maken. De boodschap van Noppen is dan ook duidelijk: "Iedereen moet zich laten vaccineren, Het moet gedaan zijn met dat antivax-gedoe, zeker als we naar 90 procent moeten gaan", besluit Noppen.

Lees ook: België: nog niet te hoog van de toren blazen voor incidentie covid-19

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  07 juni 2021

  Frank VDB , de Minister , niet den koe reur , verklaart in Ter Zake dat de gunstige cijfers te danken zijn aan de Burgerzin en Discipline van de Belgen !
  Vergeet het maar :
  1) de vaccinatie draaide op volle toeren
  2) het was gedurende 5 weken veel te koud en nat om aan mekaar te gaan hangen in 1 of ander park en/of terras : ze zaten liever thuis bij de buis en de buizestove !
  Marc Noppen kan enkel een kaars branden voor geen te hete zomer zodat we niet weer Blankenbergse taferelen mee maken !