"Onze samenleving zal blind geweld nooit aanvaarden", reageert De Croo

De mensen die na de betoging tegen de coronamaatregelen geweld hebben gebruikt, zullen vervolgd worden. Dat heeft eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) verklaard in een reactie. "Onze samenleving zal blind geweld nooit aanvaarden, zeker niet tegen onze ordediensten."

"Vrijheid van meningsuiting is een van de fundamenten van onze samenleving. Iedereen is vrij om zijn mening te geven. Maar onze samenleving zal blind geweld nooit aanvaarden, zeker niet tegen onze ordediensten", zo schrijft De Croo op Facebook. "De betrokkenen van vandaag zullen vervolgd worden."

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft de rellen fors veroordeeld. "Het is ronduit schandalig dat politiemensen die anderen proberen te beschermen, zelf het mikpunt van geweld worden. Dit is geen manifestatie meer, dit is bruut geweld", zegt ze op Twitter.

"We moeten luisteren naar ieders mening, maar wie een betoging kaapt en kiest om te vernielen, verliest aan mij een gesprekspartner. Dit is absoluut geen manier om een boodschap over te brengen", klinkt het nog.

Na afloop van de betoging tegen het coronabeleid in Brussel heeft een groep relschoppers bewust de confrontatie met de politie gezocht. Aan metrohalte Merode werd de politie aangevallen met zware voorwerpen, waaronder vuilnisbakken, dranghekkens en kasseistenen.

De Brusselse politie heeft zeker een zestigtal personen administratief aangehouden en een tiental personen gerechtelijk. Verschillende agenten en burgers raakten gewond bij de rellen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.