Oost-Brabantse ziekenhuizen nemen meer patiënten met "toevallige" besmetting op

In de Oost-Brabantse ziekenhuizen liggen meer en meer coronapatiënten die eigenlijk voor een andere reden dan corona zijn opgenomen. Bij hun opname moeten ze een coronatest doen, en dan ontdekken ze dat ze ook besmet zijn met het virus. Dat melden de vier ziekenhuizen uit de regio woensdag.

Het gaat bijvoorbeeld om patiënten die voor een geplande operatie, kankerbehandeling of na een verkeersongeval moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Wanneer ze daar binnenkomen worden ze steeds getest, en blijken ze ook positief te zijn, maar ze zijn dus niet ziek van COVID-19.

Die patiënten moeten volgens de regels van de overheid wel nog steeds in isolatie worden gebracht, en dat brengt extra werk met zich mee. "Dat mag niet onderschat worden", zegt de communicatiedienst van UZ Leuven. In UZ Leuven liggen woensdag 92 patiënten met een coronabesmetting, van hen krijgen 26 patiënten intensieve zorg. Onder de patiënten die intensieve zorg krijgen is ook één kind.  

Ook de drie andere ziekenhuizen uit de regio, Heilig Hart Leuven, RZ Tienen en AZ Diest, melden dat ze meer patiënten door andere pathologieën opnemen, terwijl ze toevallig ook positief besmet met het coronavirus maar niet ziek zijn. Het Heilig Hart-ziekenhuis, waar op dit moment vier patiënten met een coronabesmetting zijn opgenomen, spreekt van het "grootste deel" van de patiënten. "We moeten nog steeds een afdeling vrijhouden voor deze patiënten", meldt het ziekenhuis. "We hopen dat dit op de tafel van de regering komt te liggen."

Ook bij RZ Tienen gaat het om de "meeste" patiënten. In RZ Tienen liggen woensdag negen patiënten die besmet zijn met het coronavirus, van hen krijgt één patiënt intensieve verzorging. In AZ Diest tot slot worden zeventien patiënten met een coronabesmetting geholpen, twee krijgen intensieve zorg. Ook in het Diestse ziekenhuis werden veel van die patiënten eigenlijk voor een andere pathologie opgenomen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.